Se spune că atunci când iubeşti trăieşti, în rest … doar exişti.

Nu-i nici despre acel obicei… NE-tradițional” de a-ți lua un certificat „de-o zi”… aşa numai să vadă cum e când ia o hârtie pe care scrie „căsătorit”… (care vine de la casă, temelie…!)
„Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate: dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, nu se bucură de neleguire, ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul. Dragostea nu va pieri niciodată. ” (1 Corinteni 13:4-8a)
Şi tocmai de aceea, vă propun azi un periplu prin ceea ce era Dragostea şi cum erau familiile de altădată din zona Sibiului.
Frumoşi, luminoşi, sobri, puri… cu aerul de munte adiindu-le fruntea plină de gânduri bune şi dragoste curată. În costume pe cât de pitoreşti, pe atât de asortate unei ceremonii demne, pe măsura a ceea ce reprezenta odinioară FAMILIA ca „loc geometric” al iubirii, al dăruirii şi trăiniciei. Pentru că trebuie să ştiţi că rare şi curioase erau divorţurile pe aceste meleaguri, atât mărgineni, cât şi saşii şi trăitorii Ţării Făgăraşului erau buni familişti. Convinşi că “Dragostea este ca un edificiu, iar piatra care sta la temelia acestuia este iubirea, si fiecare zi care trece este inca o caramida pusa la temelia lui.”
Pentru că aici, în tihna şi cu temeinicia pe care scurgerea vremii n-a slăbit-o, oamenii şi-au văzut mai departe de obiceiuri şi meşteşuguri.
Foto 1: Familia Acker (sași) din Miercurea Sibiului/ Reußmarkt/ Szerdahely, pozitiv pe hârtie cu colodiu după un clișeu cu gelatino-bromură de argint pe sticlă, lipită pe carton, 251 x 200 mm (168 x 120 mm), atelier neidentificat, cca. 1905 – 1910, colecția Renascendis
Notație pe verso: „Georg Acker”.
Foto 2: „Victor, Violetta și Victoraș”, pozitiv pe hârtie mată cu gelatino-bromură de argint după un clișeu cu gelatino-bromură de argint pe sticlă, format carte poștală, 133 x 84 mm, atelier Emil Fischer, Sibiu/ Hermannstadt/ Nagyszeben, octombrie 1940, colecția Renascendis
Dedicație pe verso:
„27.X.1940
Vă oferim cu drag această fotografie. –
Victor Violetta și Victoraș”.
Foto 3: Portret de cununie, pozitiv pe hârtie cu gelatino-clorură de argint după un clișeu cu gelatino-bromură de argint pe sticlă, format carte poștală, 135 x 85 mm, atelier Ioan Dădârlat, Săliște/ Großdorf/ Szelistye, cca. 1925 – 1930, colecția Renascendis
Sursă Foto: © AdF (CC BY-NC-ND 4.0)
Surse foto: povestisasesti.com, traditiisibiene.ro, adevarul.co