Începând de ieri, 15 decembrie 2014, persoanele fizice din toată ţara pot comunica online cu organele fiscale, prin Spaţiul Privat Virtual (SPV). Acest important pas făcut pentru implementarea soluţiilor online în administraţia fiscală a fost introdus încă din luna septembrie 2014, la nivelul municipiului Bucureşti şi jud. Ilfov, apoi extins treptat la toate regiunile ţării.
La acest moment, după înregistrare pe portalul ANAF, persoanele fizice au acces la trei categorii de informaţii:
– Informaţii privind contribuţiile sociale conform datelor declarate de angajatori in declaraţia D112;
– Nota obligaţiilor de plata, cu care se pot prezenta la ghişeele trezoreriei pentru achitarea obligaţiilor sau pot folosi informaţiile pentru a efectua plata prin mijloace de plata la distanta (online banking);
– Situaţia obligaţiilor fiscale de plată neachitate la sfârşitul lunii anterioare.
De asemenea, acestor persoane li se vor comunica pe SPV deciziile de impunere anuale aferente anului 2013, dacă au fost emise după data înregistrării in SPV. În prezent se lucrează la extinderea sferei informaţiilor si documentelor care vor fi accesate prin SPV.
Pentru înregistrare şi validarea înregistrării se pot utiliza două modalităţi:
– persoanele fizice care au venituri pentru care plata impozitului se face la organele fiscale (din activităţi independente, chirii, arendă, activităţi agricole, etc.) se pot înregistra fie online (completând la câmpul Tip aprobare: Verificare număr înregistrare decizie, iar la câmpul Număr decizie, numărul unei decizii emise în 2013, 2014, care este imprimat în partea de sus a documentului hârtie primit de la ANAF şi precedat de textul ‘Nr. înregistrare’/ ‘Nr.’ ), fie la ghişeu (caz in care trebuie sa prezinte la orice organ fiscal, in cel mult 10 zile, numărul primit pe email după introducerea datelor de înregistrare, documentul de identitate si o copie a acestuia).
– persoanele fizice care au venituri salariale sau alte venituri cu reţinere la sursa a impozitului si contribuţiilor se înregistrează pe portal (completând la câmpul Tip aprobare: Aprobare la ghişeu), si pentru validarea înregistrării trebuie sa prezinte la orice organ fiscal, in cel mult 10 zile, numărul primit pe email după introducerea datelor de înregistrare, documentul de identitate si o copie a acestuia.
Precizam ca înregistrarea se poate face doar in nume propriu, iar persoana fizica trebuie sa aibă acces la e-mailul comunicat în procedura de înregistrare, atât pe parcursul derulării înregistrării, cat si de fiecare data când accesează SPV, in vederea introducerii codului necesar autentificării, pe lângă nume utilizator si parola.
Pentru asistenţa privind înregistrarea in SPV, contribuabilii pot obţine informaţii la numărul de call-center 031/403.91.60 sau la sediul organelor fiscale, la ghişeele organizate in acest scop. De asemenea, in scris, pot accesa Formularul pentru asistenta prin email, disponibil pe www.anaf.ro / Persoane fizice / Asistenta prin email.