IA… TraditIA, mandrIA, SanzIEnele nu-s doar acolo, in lazile de zestre vazute si… nevazute ale bunicilor. Ele traIEsc, dupa cum veti vedea, in inimile multora dintre elevii si profesorii sibIEni, in emotIA lor de a pastra si bucura, la randul lor, in spiritul patrimoiului material si immaterial…
Profesori şi elevi ai claselor a IX-a B şi a X-a B, C, E, F, H de la Colegiul Economic “George Bariţiu” din Sibiu, alături de invitaţii lor, dna Datcu Ioana – Coordonator Asociaţia RUT şi dl Onica Ciprian – Membru de onoare A.S.C.O.R, filiala Sibiu, au organizat activitatea cultural-artistică, aflată la prima ediţie, sugestiv intitulată “De la tradiţie la modernitate: IA bunicii…în miros de Sânziene”, în cadrul căreia au fost prezentate conotaţiile multiple ale zilei de 24 Iunie 2015. Astfel, pe lângă latura religioasă, respectiv semnificaţiile din calendarul creştin-ortodox (Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul) s-a evidenţiat în special dimensiunea tradiţională – Sărbătoarea Sânzienelor fiind (deopotrivă) şi una a satului românesc.
Teodora Vidrighin, unul dintre coordonatorii activităţii educative, profesor de Limba şi literatura română (care a îmbrăcat o ie veche de peste 100 de ani – FOTO 1 stânga), a menţionat şi prezentat practicile arhaice care se perpetuează – în special în satele (mara)mureşene – şi care s-au dovedit, în timp, mai mult decât superstiţii, devenind realităţi ale satului românesc. În acelaşi context, tot în prima parte a activităţii, prof. Teodora Vidrighin a explicat simbolistica aparte a florilor de Sânziene, a obiceiurilor şi tradiţiilor păstrate încă cu sfinţenie,mai ales în mediul rural în ziua şi în noaptea de Sânziene, timp în care publicul a resimţit îmbietoarea mireasmă a florilor de sânziene oferite celor prezenţi.
La randul sau, profesorul de discipline socio-umane, iniţiator şi coordonator al manifestării cultural-artistice, profesor Maria Gaură mărturiseşte: „Mă bucur sincer şi din suflet că am reuşit, alături de colega mea din echipa de organizare, să insuflu atât elevilor, cât şi cadrelor didactice ale Colegiului nostru – şi nu numai – dorinţa de implicare şi participare activă la o astfel de activitate prin îmbrăcarea şi prezentarea iei româneşti aparţinând diverselor zone etnofolclorice, prin joc şi cântec popular”.
Astfel, în partea a doua a activităţii, pe un fond muzical de excepţie (Maria Tănase, Maria Ciobanu, Maria Lătăreţu, Lucreţia Ciobanu, Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu) au putut fi admirate şi real apreciate în imagini deosebit de sugestive, la adevărata lor valoare, iile tradiţionale româneşti, începând cu cele purtate de Maria – Regina României (cea mai importantă promotoare a costumului românesc tradiţional) şi până la cele lansate, stilizate, (re)valorificate pe podiumuri de modă în special, de către creatorii moderni, postmoderni precum Tom Ford ori Yves Saint Laurent sau tânărul designer român de succes, din Canada, Lucian Matis.
ctivitatea s-a încheiat prin luarea cuvântului de către dna Datcu Ioana, urmată de dl. Onica Ciprian, care a reliefat în special faptul că Sărbătoarea Sânzienelor este şi rămâne în adevăr una dintre cele mai importante sărbători păgâne peste care creştinismul a suprapus Sărbătoarea Naşterii Sf. Ioan Botezătorul; au fost, de asemenea, invocate nume de prestigiu precum cel al lui Dimitrie Cantemir (cel căruia îi aparţine prima semnalare etnofolclorică a sărbătorii Sânzienelor în cartea de căpătâi „Descriptio Moldaviae”), cel al părintelui Dumitru Stăniloae, cu trimitere la lucrarea remarcabilă „Reflecţii despre spiritualitatea poporului român” sau cel al lui Mircea Eliade, în calitate nu doar de scriitor (mesajul profund transmis în romanul „Noaptea de Sânziene”), dar în special din ipostaza de istoric al religiilor.
Asupra mesajului de suflet al activităţii care s-a dorit a fi amprentat nu doar în auzul celor prezenţi, cât mai ales în inimile acestora, directorul Colegiului Economic, profesor Daniela Roşca a concluzionat: „În această lună, la 24 iunie, toată creştinătatea sărbătoreşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, propovăduitorul Împărăţiei Cerurilor pe pământ, în timp ce calendarul popular ne face cunoscute, la aceeaşi dată, semnificaţiile sărbătorii de Sânziene (în Transilvania, Maramureş, Banat, Oltenia şi Bucovina) sau Drăgaica (în Muntenia, Oltenia şi Moldova). Dincolo însă de toate aceste aspecte, atât de minunat prezentate în cadrul activităţii noastre, aş vrea să precizez în plus faptul că manifestarea de suflet de la Colegiul Economic se înscrie sub marca „Zilei universale a IEI”: am moştenit cămaşa cu altiţă şi avem faţă de cei care au creat-o şi înfrumuseţat-o o responsabilitate enormă:aceea de a nu o lăsa să se piardă sau, mai bine spus, să nu îşi piardă însuşi sensul. Un lucru rămâne cert indiscutabil şi anume că poporul român se identifică în cel mai autentic mod prin portul său popular şi asta am încercat şi noi, prin intermediul unei astfel de activităţi, să transmitem generaţiilor actuale, dar şi celor viitoare”.
… Ii. Fapte. Inimi. Romani. Cinste lor!