23, 24 și 25 iunie au fost zile de joc și cântec… la Caracal. La Festivalul CĂLUȘUL OLTENESC. Și tot așa, trei zile încheiate, în festival, au jucat de-au rupt scena cu pas și farmec și poveste neîntrecuții Călușeri din Rășinari.
Și pentru că au cucerit și de această dată inima publicul și… a juriului, pentru că România și-a re-găsit sălaș în jocul lor, Călușerii din Rășinari au fost recompensați cu Premiul Special. Ca și la ediția anterioară, de altfel, ceea ce ne onorează și ne dă un imbold să iubim și să credem în… tradiții.
FELICITĂRI, dragi CĂLUȘERI, voi, FEȚI-FRUMOȘI din RĂȘINARI!
*În ansamblul manifestărilor tradiționale românești, Călușul cuprinde elemente specifice cu conotații distincte, fapt care îi conferă o poziție unică. Scenariul ritual cuprinde trei secvențe semnificative, în care relațiile dintre interpreți (călușari) și colectivitate diferă. Astfel, secvența de început, Ridicarea Steagului, Jurământul și cea finală Spargerea Călușului se desfășoară în cadrul restrâns al cetei. Aceste părti ale ritualului sunt înconjurate de mister, sătenilor fiindu-le interzisă participarea, de teama că ar atrage spiritele malefice. Secvența mediană, Jocul Călușului a avut și are drept cadru de manifestare satul, “scena” pe care ceata evoluează și intră în relație cu colectivitatea. (Ionuț Semuc)