DE POVESTE: Botezul Ionilor, la Tălmăcel- 7 ianuarie 2022

111111111111111111

Nu știu alții cum sunt, dar eu când văd așa ceva…

7 ianuarie 2022. Tălmăcel. Botezul Ionilor a umplut satul și inimile… tuturor. Datina a luminat, a binecuvântat și a adus aminte de frumosul oamenilor de aici, de taină și joc, de credință și dragul de tradiție. Pentru că aici sufletul satului e viu…

Impresionant, plin… plin de acel miez de trăiri unice care ne fca mîndri că suntem români.

Și, iată, e spre a ne convinge: Satul este „matricea stilistică” a poporului român, un păstrător al culturii lui profunde, majore. Pentru ca o cultură să fie majoră nu trebuie să existe genii nenumărate, ci o temelie, „iar această temelie sine qua non e totdeauna matca stilistică a unei culturi populare.”

Îndemnul nu este, în sensul strict al cuvântului, la „îndrumarea necondiționată spre rosturi sătești”, ci la folosirea acestei rădăcini mitice, atemporale, a tradițiilor populare, pentru a revigora gândirea și simțirea neamului românesc ( considera Lucian Blaga).

Satul nu este situat într-o geografie pur materială şi în reţeaua determinantelor mecanice ale spaţiului, ca oraşul ; pentru propria sa conştiinţă satul este situat în centrul lumii şi se prelungeşte în mit. Satul se integrează într-un destin cosmic… (Lucian Blaga- „Elogiu satului românesc”)

 

 

foto: Mitică Dumitruu, Tică  Dogariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: