Despre cum mai ţin de tradiţie oamenii faini din Ţara Făgăraşului…

În prag de primăvară ne e dat, iată, să ne bucurăm de intenţiile şi strădaniile oamenilor care încă ţin de tradiţii şi se nevoiesc a duce către mâine moştenirea din bătrâni. Iată un exemplu, împărtăşit de cei ce ţin, în Ţara Cerurilor Deschise, Muzeul De Pânze şi Poveşti de la Mândra (lângă Făgăraş):

Povestea unei bunici de 70 de ani ce caută în lungul și în latul pământului pe cineva care mai știe să o învețe magia ce poate reda viață pânzelor vechi, care se făceau pe vremuri la ea în sat! Femeia, din Sâmbăta de Jos, vrea să descifreze modelul „ciurelelor” în care se țeseau iile vechi, pentru a-l duce mai departe! ( Ciurele – un model de țesătură “un soi de năvădeală, în care se alege pe rost”)

Victoria lu’ Stanciu e din Sâmbăta de Sus, măritată în Sâmbăta de Jos. Are 70 de ani împliniți. A tot țesut brâie și șurțe întorse pentru nepoate, iar acum vrea să le facă ii. Bate satele în lung și în lat și caută pe cineva care să o ajute să scoată modelul de ciurele de pe iile bătrânești care au rămas în lada cu zestre de la ei din curte. Astăzi a bătut la noi la poartă: “Eu unu-doi urzesc, pun războiul și țes. Vreau să fac așa cum le avem pe ăstea din bătrâni. Modelul ăsta de ciurele, cu loc în care să cos după șablon calea cu flori cu mătase albă. Știu și poci face tot restul, numa că nu mai găsesc pe nimeni care să îmi scoată modelul ăsta al nostru de ciurele. Cineva care să mă puie pe cale” Are lacrimi în ochi. Nu avem puterea să îi spunem că nici nu va mai găsi. Și sperăm, o data cu ea, că tot va mai fi o bătrână printr-un colț de lume, care să știe “magia” ce poate readuce la viață pânzele vechi.

Omul ei, Gheorghe, are 82 de ani. O urmează cu admirație și ne spune cât e de harnică: ” nu poate sta în loc deloc. Anul trecut o zis că nu mai țese. Anul ăsta și-o pus două războaie. Nu ne lăsăm până nu găsim pe cineva. Imposibil să nu mai existe”
…Și rămânem noi cu lacrimi în ochi în urma lor, convinși că, chiar dacă nu mai există nimeni să descifreze modelel vechi, astfel încât acestea să fie readuse la viață, Dumnezeu va crea iute pe cineva care să știe lucrul ăsta, pentru a le răsplăti credința,dragul și îndrăzneala.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: