DESPRE TEZAUR: Țesutul covoarelor (scoarțelor) populare a fost înscrisă de UNESCO în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanității. Vestea ne-o dă președintele

Sunt bucuros să aflu că ieri seară, chiar de Ziua Națională, la propunerea României și Republicii Moldova, tradiția românească a țesutului covoarelor (scoarțelor) populare a fost înscrisă de UNESCO în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanității. A fost astfel recunoscută valoarea culturală universală a covorului popular românesc. Perpetuarea acestei tradiții este o datorie și o onoare pentru păstrătorii ei, de o parte și de cealaltă a Prutului, o bucurie și o mândrie pentru noi toți”.

Un mesaj postat de președintele Klaus Iohannis pe propriul cont de socializare. Un mesaj care ne aduce aminte de România frumoasă. În vreme ce ieri toată ziua și azi toate canalele tv, toată presa, și voci din sfera politică au tris săgeți în toate părțile pe tema organizării evenimentelor de la Arcul de Triumf, și pe aceea legată de cât de pariot sau nu e unul sau altul… în dialoguri ca la piață, președintele și-a făcut datoria să ne dea o veste extraordinară despre care toți au… tăcut.

Ei bine, aflăm din postrea președintelui că noi, românii, avem acum încă un motiv de mândrie. printre alte multe pe care adesea le ignorăm (ceea ce e de neiertat). Și acest motiv vine din recunoașterea pe plan internațional a unui meșteșug îndătinat: țesutul covoarelor (scoarțelor) populare. Da a fost trecut în Patrimoniul UNESCO, pentru că e, într-adevăr, un tezaur național. O făclie care ARDE încă frumos în mâinile românecelor de la sat.

DA, UN MOTIV DE MÂNDRIE, DE BUCURIE, DE TRĂIRE ÎN SPIRIT ȘI LUMINĂ.

 

 

 

Foto: Asociatia MONUMENTUM,  WordPress.com

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: