Dezvoltarea sustenabila a peisajului: Perspectivele dezvoltarii socio-ecologice. O expozitie

Satul, aici, in Ardeal, inca e SAT. Cu “S” de la soare si staruinta, de la sapa si sac, cu “A” de la acul ce tine inca vii mestesuguri stravechi, cu “T” de la truda… aici ulitele n-au cazut de tot prada kitsch-ului, si nici casele-multe vechi de sute de ani(!)- prada vestmantului de termopan ori bizareriilor unui modernism prost inteles, asa, ca prin Muntenia. Aici satul inca miroase a fan, si ceaunul a mamaliga, iar blidarul tine cu mandrie ceramici vechi pastrate cu respectul cuvenit…

Aici, in Ardeal, satul inca e frate cu codrul si cu cavalul, cu mersul in zori la fantana…

Si, tocmai de aceea… !

O echipă coordonată de către prof. dr. Joern Fischer, aparţinând Universităţii Leuphana Lüneburg (Germania), a iniţiat un proiect de cercetare a patrimoniului natural şi cultural (relaţiile comunitate – tradiţii – natură) din Podişul Târnavelor, pe durata a cinci ani (2010 – 2014). 
Regiunea Târnavelor, una dintre resursele unice naturale şi culturale ale României dar şi ale Europei, se confruntă cu numeroase schimbări socio-economice şi demografice. Scopul acestui proiect de cercetare, a fost acela de a înţelege modul în care aceste modificări pot fi asimilate pozitiv, de către comunitate şi instituţiile locale, fără a compromite valorile culturale şi naturale ale regiunii. 
Rezultatele proiectului oferă o gamă largă de informaţii cu privire la diversitatea naturală şi culturală a regiunii, asupra modului în care localnicii valorifică/apreciază mediul înconjurător. Aceste informaţii trasează perspective atât asupra oportunităţilor cât şi asupra barierelor ce stau în calea dezvoltării socio-economice a sudului Transilvaniei. Expoziţia, de postere, urmăreşte patru traiectorii posibile de dezvoltare sau „scenarii”, rezultate în urma proiectului şi a atelierelor de lucru desfăşurate în colaborare cu instituţiile şi factorii de decizie locali.   (Text oferit de curatorul expoziţiei: Prof. dr. Joern Fischer)

Expoziţia face parte din proiectul Sustainable landscapes: 
A social-ecological study on the future of Southern Transylvania coordonat de către Leuphana Universität Lüneburg (Germania) prin prof. dr. Joern Fischer.
Proiectul a fost finanţat de către Fundaţia Alexander von Humboldt. 
Parteneri: The Mihai Eminescu Trust, Fundaţia Adept, Milvus Group, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu.
Coordonator MNB: Ana-Maria Păpureanu

Pentru mai multe informaţii puteţi vizita blogulhttp://peisajesustenabile.wordpress.com sau pagina de facebook a proiectuluihttps://www.facebook.com/peisaje.sustenabile 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: