Seria evenimentelor speciale FITS extinse în timpul anului continuă cu un dialog… de colecție, între Constantin Chiriac și Dragoș Buhagiar, vineri, 30 martie, de la ora 18:00, la Librăria Habitus. Conferința specială poartă titlul: „Spațiul teatral. Energie. Tehnică. Poezie”.
Dragoș Buhagiar a absolvit Academia de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, iar în prezent este scenograf de teatru și film. Pe parcursul carierei, a semnat scenografii importante atât pentru spectacole de teatru și filme, cât și pentru spoturi publicitare sau alte evenimente. De-a lungul timpului, a colaborat cu mai multe teatre din România, dar și din Europa și Asia. În prezent, rtistul semnează scenografia a peste 20 de spectacole din repertoriul naționalului sibian, iar una dintre cele mai recente provocări este spectacolul „The Scarlet Princess of Edo”, în regia lui Silviu Purcărete, care va avea premiera în luna mai, la Fabrica de Cultură.
„Întâlnirea cu Dragoș Buhagiar a fost una dintre întâlnirile esențiale pe care le-am avut de-a lungul timpului cu artiștii din România și din lume. Am reușit să aduc în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu majoritatea marilor spectacole pentru care Dragoș a creat scenografia sau costumele. Întâlnirea cu el a însemnat posibilitatea de a gândi în alt fel raportul dintre un conducător de instituții – în același timp artist – cu un artist de talia lui, mare scenograf și creator de costume, dar și un mare gânditor. Este un om iubit de marii artiști ai lumii care au dorit și doresc să lucreze împreună. Nu vorbesc numai de Silviu Purcărete, Vasile Șirli sau Alexandru Dabija, ci și de alți regizori importanți, precum Kushida Kazuyoshi sau regizori din Rusia ori Statele Unite. Mă bucur că l-am invitat la conferințele speciale. Încercăm să aducem întotdeauna personalități exemplare, iar Dragoș Buhagiar, prin tot ceea ce a făcut, a marcat la modul profund atât Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, cât și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu”, a declarat maestrul Chiriac, directorul TNRS.
Evenimentul este organizat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală al ULBS și sprijinit de Librăria Habitus.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.