Digitalizarea este “bună sau rea”pentru economie?

digital-nation-1000x600

Află cum influențează digitalizarea economia globală, dacă o face într-un mod pozitiv sau negativ și care sunt consecințele digitalizării asupra omenirii.

În luna iulie 2021 peste 4,8 miliarde de oameni utilizau internetul în diverse scopuri. 51,2% au făcut achiziții online sau au căutat produse pe net, 26,1% dintre aceștia și-au făcut cumpărăturile uzuale pe internet, iar 24,8% dintre ei au folosit serviciile de comparații de produse online.

Peste 1,6 miliarde de persoane au accesat un casino online bani reali  în cursul anului, iar 77% dintre oameni spun că sunt mai eficienți atunci când lucrează de acasă, folosind dispozitive conectate la internet. La nivel global, 16% dintre companii lucrează exclusiv de la distanță. Pe fondul modificării modului de interacțiune ca urmare a crizei sanitare, cât de bună sau rea este digitalizarea pentru economie?

Ce înseamnă digitalizarea din punct de vedere al crizei sanitare în 2021?

Nivelul traficului de date la nivel global este un indicator al modului în care a evoluat digitalizarea. În anul 2002 era înregistrat un consum de 100 GB pe secundă, ca în 2007 să ajungă la 2000 GB pe secundă, iar în 2017 să se atingă pragul de 46600 GB pe secundă. Pentru 2022 se preconizează un trafic de date de 150770 GB pe secundă.

Acest indicator relevă importanța digitalizării în dezvoltarea unor legături puternice între diversele ramuri industriale și creșterea economică din anumite sectoare, precum cel al vânzărilor online și a serviciilor de curierat și transport de bunuri și produse.

Criza sanitară din 2020 a accelerat interacțiunea la nivel digital a clienților cu 65% în America de Nord, cu 55% în Europa și 53% în zona Asiei. Practic, la nivel global, creșterea a fost de 58%, ceea ce înseamnă o accelerare cu 3 ani față de ritmul preconizat înainte de pandemie.

Atunci când se vorbește despre digitalizarea serviciilor și a produselor, nivelul este și mai crescut. Astfel, accelerarea a fost de 60% în America de Nord, 54% în Asia și 50% în Europa. La nivel global a însemnat o creștere cu 55%, echivalentul unei accelerări de peste 7 ani.

Cât de benefică este digitalizarea pentru economie?

În prezent, 16% dintre companiile de pe piața muncii la nivel global activează în mod exclusiv online. 44% dintre firmele care contribuie la economia mondială nu își desfășoară activitatea de la distanță. Productivitatea muncii este mai bună atunci când se lucrează de acasă, conform a peste 77% dintre cei care prestează de la domiciliu.

Din 2009, procentul celor care au început să muncească de acasă a crescut cu 159% în întreaga lume. Industriile cu cel mai ridicat număr al angajaților care lucrează de la distanță sunt activitățile de sănătate și îngrijire (15%), tehnologice (10%) și serviciile financiare (9%).

Din punct de vedere economic, digitalizarea va conduce la transformarea locurilor de muncă, la reorganizarea modului de desfășurare a activității serviciilor de retail, transport și bancare. Un exemplu în acest sens este Alibaba, gigantul din domeniul comerțului electronic care și-a deschis o bancă și a început să activeze și pe piața serviciilor de tranzacții financiare.

Iar exemplele pot continua, pentru că digitalizarea a favorizat, de exemplu, apariția “super platformelor online” cu servicii conexe, așa cum sunt Microsoft, Facebook, Amazon, Google sau Apple. La fel, piața tranzacțiilor financiare digitalizate tinde să devină mai sigură, mai fiabilă și mai avantajoasă pentru clienți prin implementarea tehnologiei blockchain.

Om versus munca digitalizată

În ceea ce privește locurile de muncă, digitalizarea vine atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje. Pe de o parte, implementarea soluțiilor inteligente AI și a tehnologiilor superioare bazate pe capacitatea de învățare a roboților (learning machine) va avea ca efecte eficientizarea muncii și creșterea producției.

Pe de altă parte, asistența oferită de roboți și dispozitivele dotate cu AI va conduce la reducerea slujbelor bazate pe forța de muncă umană. De exemplu, un robot poate atât să conducă o mașină (autovehiculele cu asistență AI de la Tesla), dar și să efectueze cu succes muncă unui medic radiolog. Așadar, digitalizarea va avea ca efect și automatizarea anumitor locuri de muncă, ceea ce va conduce la extinderea șomajului tehnologic.

Din punct de vedere financiar, transformarea digitală înseamnă cheltuieli ce se cifrau la 960 de miliarde de dolari în 2017 până la 1,31 de trilioane de dolari în 2020. Iar predicțiile specialiștilor indică o evoluție pe o pantă ascendentă, cu cheltuieli de 1,78 trilioane de dolari în 2022. În perioada 2023-2024, valoarea cheltuielilor generate de digitalizare va fi 2,3 – 2,4 trilioane de dolari.

Pentru următorii zece ani, se așteaptă venituri în valoare de peste 100 de trilioane de dolari pentru industriile care se folosesc de beneficiile oferite de digitalizare. Se poate spune că tehnologia nu este neapărat ceva bun sau rău, dar efectele pe care le produce pot fi catalogate în acest fel. De aceea, este necesar ca valorificarea tehnologiilor digitale să fie realizată într-un mod care să păstreze echilibrul între entuziasmul noilor descoperiri și bunăstarea economică globală.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: