Din poveștile altor toamne la Avrig: expoziția de… poame

poame
ȘTIAȚI? „În urmă cu mai bine de un secol se organiza la Avrig, în intervalul 18-25 octombrie, o „Expozitie de poame, struguri si derivatele lor”.

Expozitia era gestionată de „Reuniunea română de agricultură din comitatul Sibiu” şi de un comitet local constituit din membrii filialei Avrig a acestei reuniuni şi reprezentanti ai oficialităților locale.
Deschisă în localul Şcolii confesionale române greco- ortodoxe, expoziția dădea posibilitatea gospodarilor de a-si etala produsele şi implicit priceperea în lucrările necesare culturilor de calitate. Puteau participa atât membrii Reuniunii cât şi orice locuitor al comitatului Sibiu.
Pentru prima dată, in acel an 1908, la editia de la Avrig (editia a V a a expoziției) au fost decernate premii de stat atribuite de Ministerul Agriculturii de la Budapesta, premii in valoare de 200 coroane. La edițiile precedente premiile au constat doar în mici obiecte simbolice şi in diplome de recunoştință.
Sarcina Comitetului local de organizare era atat de amenajarea spațiului cât si de inregistrarea participanților, verificarea exponatelor, etichetarea standurilor si a produselor cu etichete care cuprindeau, sub antetul localitatii (AVRIG), numele producatorului si comuna din care venea.
O atentă verificare se facea la ceea ce astăzi numim „certificatul de producător”. Fiecare producător trebuia să dovedească clar că el a produs „poamele” sau derivatele respective.
De ce este importantă in istoria locală această ediție a expoziției? Pentru că, in urma premiilor decernate, premii care au ajuns şi la avrigeni, autoritatea locală (consiliul local şi primarul) a ajuns la concluzia că pomăritul poate fi şi aici o ramură destul importanta a agriculturii locale şi că trebuie incurajat „a se lucra cum să cade” printr-o pregătire a celor ce doresc să-l practice.
In fotografii: Şcoala confesională gr-ort unde a avut loc expozitia şi regulamentul de organizare/participare”.
 …Povestite cu har de doamna Maria Grancea, directorul Bibliotecii Orașului Avrig.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: