Din tainele IEI. De-a descifratul…Daca-i romb cusut acolo, apoi ala-i om cu casa buna!

Semne. Cusute. Limbaj, sentiment, lacrima cusuta. Cantec de ieri, pentru maine… Asta sunt iile, straIEle romanesti cu tot “arsenalul” lor de cusaturi neintrecute.

Rombul, spre exemplu, ce reprezintă casa, familia. Este de fapt, isemnul omului asezat la xasa lui, ori al gospodinei care ‘tine casa’. Coarnele adăugate în capetele rombului reprezintă… urmaşii.

Asa cum ne incredinteaza marea iubitoare de folclor si costum popular Iulia Gorneanu, limbajul semnelor cusute pe IE transmite mesaje care așteaptă să fie decriptate: coarnele de berbec, coloana, rombul, s-ul, x-ul, colții de lup, ochiul, rozeta… Unul dintre cele mai puternice semne-simbol îl constituie reprezentările „COARNELOR DE BERBEC”. Relicte al unei străvechi civilizații pastorale de la care am moștenit zeci de drumuri ale transhumanței, sute de variante ale Mioriței, precum și un calendar pastoral încă activ, compozițiile având la bază „coarnele de berbec” se pot constitui atât în simboluri erotice (cuplare, unire, unire pe veci), cât și în simbol al împlinirii familiei (copii, nepoți, strănepoți) sau al marilor confruntări (moarte, integrare în lumea strămoșilor). Așadar, în funcție de poziționarea „coarnelor de berbec”, putem afla dacă avem de-a face cu o IE de mireasă, dacă mirele a fost din alt sat, dacă IA a aparținut unei femei cu copii/nepoți sau dacă este o IE de „îngropăciune”. Femeile își împletesc părul sub forma „coarnelor de berbec” iar bărbații incizează aceste semne protectoare pe porți, grinzi, rama ferestrelor, pridvor, piese de mobilier și unelte. Geometrizate în diferite feluri, „coarnele de berbec” reprezintă același simbol totemic, ce are puterea de a duce mai departe neamul și de a-l apăra.

Despre toate aceste lucruri, cu maximă experiență în domeniu, vorbește antropologul Cristian Istrătescu Târgoviște în cărțile sale „SIMBOLISTICĂ, ORNAMENT, RITUAL în spațiul carpatic românesc” și „CREDINȚA VALAHĂ în spațiul balcano – carpatic românesc”, ambele apărute la Ed. Brumar din Timișoara.

 

sursa foto: Iulia Gorneanu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: