Capusele aduc, si anul acesta, probleme sibienilor. Una dintre solutiile gasite de autoritatile locale, pentru eliminarea capuselor, este reinfiintarea bailor comunale pentru animale.
Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare sustin ca numarul capuselor a crescut anul acesta si singura solutie prin care acesta ar fi diminuat, astfel ca si numarul de sibieni muscati de capuse sa scada, este reinfiintarea bailor de animale.
”In ultimele doua saptamani am monitorizat tot ceea ce inseamna animal. Ne-am deplasat in Slimnic, Selimbar, Loamnes si altele, la colectura capuselor si am ramas total surprinsi pentru ca infestaţia este mare. In liziera de padure, in pasunatul care este necuratat. Am tras un semnal de alarma primariilor sa-si cheme oamenii si sa curete locurile. La ce am vazut ieri la Loamnes, parerea mea este ca se ajunge la tratamente chimice. Baile de pe vremuri au disparut si tratamentele care se fac acum cu injectabile nu mai fac fata”, a declarat reprezentantul Directiei Sanitar Veterinare Sibiu, Ioan Albu.
Aceeasi solutie este sutinuta si de profesorii universitari sibieni.
”Propun ca Instituţia Prefecturii sa faca un acord cu primariile pentru reorganizarea zonelor de imbaiere, cu acordul Mediului. Principalul motiv pentru care ele au fost scoase din uz a fost ca se deversa apa folosita direct in rauri sau in panza freatica. Daca dupa folosirea acestei ape s-ar putea ca ea sa fie recuperata intr-un anumit mod, eu cred ca am avea un grad de inmultire a capuselor mult mai mic si o rata de raspandire a bolii Lyme mult mai scazuta”, sustine Daniel Gheoca, profesor universitar.
Solicitarea de reinfiintarea a bailor de animale a fost facuta in cadrul Grupului de lucru reunite in problema capuselor, prefectul Sibiului spunand ca, incepand de azi, trebuie ca primariile din judet sa inceapa sa analizeze posibilitatea infiintarii noilor bai de animale.
Anul acesta, in numai doua luni, 40 de oameni au ajuns la spital din cauza muscaturii de capuse.
Sursa foto: graiulsalajului.ro