Se deschid cerurile
Să vină sânzienele
21 iunie, 19.38 ora României, SOLSTIŢIUL DE VARĂ
cea mai lungă zi a anului
Denumirea de Solstiţiu provine de la solstitium = sol (soare) şi stitium (de la verbul sistere: a se opri, a sista), „soarele sta” şi are legatura cu schimbarea variaţiei mişcării Soarelui în legătura cu declinaţiile lui.
La români, solstițiul de vară este legat de sărbătoarea Sânzienelor sau a Drăgaicei, marcată în ziua de 24 iunie la Sfântul Ioan de Vară.
În tradiţia populară, se credea că o dată cu drăgaicele juca şi soarele la amiază, astfel că el stă mai mult pe cer decât de obicei. Dimitrie Cantemir relata, în „Descrierea Moldovei“, că ţăranii „cred că în ziua în care se prăznuieşte acest sfânt (n.r. Ioan Botezătorul), soarele nu-şi străbate drumul său drept, ci într-o linie tremurată. De aceea, toţi ţăranii moldoveni se scoală în acea zi înaintea zorilor şi privesc cu ochi mari răsăritul soarelui. Şi cum ochiul nu suferă prea mult această lumină şi, din pricina ei, începe să se zdruncine şi să tremure, ei pun pe seama soarelui tremuratura pe care o simt în ochi şi se întorc voioşi acasă, după ce au făcut această încercare“.
E sarbatoare plina, si… lumina si hora se-ncinge… traditiile se dezvaluie in Muzeul ASTRA. De parca insisi basmele se-ncing la joc!
Surse foto: IA SIBIU, Popa Silviu