Sfânta, marea sărbătoare, să vă dăruiască azi lumină și de la Domnu’ binecuvântare! Azi, de Sf. Dumitru, tuturor sărbătoriților, și vouă, tuturor, vă dăruim gânduri și urări în forma celor mai alese flori…
*Originea numelui Dimitrie e grecească și amintește de vechea zeiță Demeter. Creștinismul a impus numele masculin Demetrios, explicat uneori ca simplificare a lui demometer, „maica poporului” (demos = popor; meter = mama), pronunțat în neogreaca dimomitir. La noi, pe lângă numele bărbătești Dumitru, Dimitrie (cu prescurtări ca Mitrea, Mitru, Mitu, Dima și diminutive ca Mitruș, Mitruț, Mitrel, Mitrică, Mitus, Mitel, Mitică, iar uneori Mitty, sub influență occidentală), exista și numele femeiesc Dumitra (de unde Mita și alte forme diminutivate).
SFÂNTUL MARE MUCENIC DIMITRIE sau SFÂNTUL DUMITRU izvorâtorul de Mir este considerat, în tradiția populară românească, patronul păstorilor sau cel care desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. Este sărbătorit în fiecare an pe 26 octombrie, atât de creștinii ortodocși, cât și de cei catolici.