E DEZASTRU! ANUAL, peste 80.000 de noi cazuri de cancer în România!

VEȘTILE SUNT ÎNGROZITOARE! Anual, în România mileniul III, sunt diagnosticate aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer și, totodată, aproape 30.000 de români mor de decese sunt provocate de această boală.

Statisticile, care realmente, ar trebui să dea de gândit tuturor, au fost furnizate de coordonatorul Centrului de prevenire și control al cancerului de la Institutul “prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, Florian Nicula. Potrivit acestuia, doar un caz din șase este înregistrat anual în registrele de cancer, după cum precizează www.stiripesurse.ro .

Medicul a explicat în cadrul unei recente Conferințe privind planul național de oncologie, că numărul de îmbolnăviri de cancer din ultimii 30 de ani s-a dublat. Oncologul a semnalat faptul că Programul de screening al cancerului de col uterin “nu prea funcționează la parametri”, fapt ce va impune unele modificări.

Controlul cancerului în România reprezintă, însă, o prioritate strategică (TEORETIC???), după cum a declarat, la rândul său, consilierul prezidențial pe probleme de sănătate, conf. dr. Loreta Diana Păun. În opinia sa, depistarea precoce și tratamentul curativ ar putea evita decesul la o treime din pacienți.

În același context, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a susținut necesitatea implementării unui plan național de cancer, care să fie eficace și să cuprindă toate segmentele din oncologie, pornind de la prevenție, depistare, investigații, tratamente, paleație și monitorizare. “Noi avem doar un program de chimioterapie, o caricatură, dar este mai mult decât nimic. Celelalte segmente — radioterapia, chirurgia oncologică — sunt atașate acestui program care funcționează cum știm cu toții, foarte prost. Paleația nu este foarte bine pusă la punct. Avem nevoie de mai multe paturi. Ne trebuie un plan național care să cuprindă toate aceste segmente. Trebuie conturat acest plan și corect finanțat”, a spus președintele FABC, potrivit Agerpres.

Deocamdată, însă, trebuie să recunoaștem că, dincolo de dezbateri, păreri și statistici, fiecare cifră, fiecare caz nou sau, Doamne ferește, deces înseamnă încă O DRAMĂ.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: