Potrivit specialistilor, Echinocțiul de primavara reprezinta momentul cand Pamantul este cel mai aproape de Soare si, incepand de la aceasta data, durata zilei va fi in continua crestere, iar cea a noptii in scadere, pana la data de 21 iunie, cand va avea loc Solstitiul de vara.
Traditii, obiceiuri, superstitii
din vechime se stie ca in aceasta zi incepe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pamantul cu betele sau ciomegele, alungand frigul: „Intra frig si iesi caldura/ Sa se faca vreme buna/ Pe la noi pe batatura”. Traditiile spirituale ale Echinoctiului de primavara spun ca orice forma de evolutie are trei etape distincte: creatia, mentinerea si resorbtia sau distrugerea. La toate acestea se adauga si momentul de apogeu a ceea ce s-a creat, potrivit rtv.net. Astfel, echinoctiul de primavara simbolizeaza creatia, solstitiul de vara apogeul, echinoctiul de toamna inceperea perioadei de resorbtie si solstitiul de iarna perioada de conservare, care echivaleaza cu momentul de pregatire pentru un nou ciclu temporal. Cultul soarelui este specific mai tuturor societatilor arhaice: oamenii priveau la soare si inregistrau ciclurile naturii in functie de schimbarile aduse de astrul zilei. (*dupa cum cu siguranta va amintiti, nu o data am adus în atentia dvs. motivele solare care se regasesc pe multe dintre portile sau pe arabescurile din lemn din frontoanele caselor din Marginime si chiar din Sibiu).
Se marcheaza astfel in chip ritualic un fenomen astronomic obisnuit, dar care impulsionează, practic, ciclurile activitatilor omenesti. Cu prilejul echinoctiului se sarbatoreste si pornirea plugului, moment consacrat in mai toate culturile lumii, indiferent de religie, după cum consemnează dcnews.ro.
Ca sa iti mearga bine in aceasta zi, este necesar sa nu te certi cu nimeni si sa nu te superi, pentru ca vei strica armonia adusa de energiile unite ale zilei si ale noptii. Totodata, nu trebuie sa faci rau animalelor, deoarece raul facut in aceasta zi se poate intoarce impotriva ta, spun batranii.
In multe sate, exista obiceiul să se scoata la echinoctiu straiele de vara, la aerisit, ca sa rada soarele la ele sa se primeneasca si apoi sa fie numai bune de imbracat.
Demn de stiut, la latitudinile ţării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălţimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii, potrivit astro-urseanu.ro. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est şi apune în punctul cardinal vest. În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice.
*Se spune ca daca ai sta cu pe linia ecuatorului în ziua echinoctiului de primavara, ai vedea că soarele traverseaza cerul trecând exact pe deasupra capului tau. Acest lucru se intampla de doua ori pe an: de echinoctiul de primavara si de echinoctiul de toamna.
Interesant este ca vechii egipteni au construit Marele Sfinx din Giza in asa fel incat acesta “priveste” exact in punctul in care soarele rasare cu ocazia echinoctiului de primavara.
Orașul mayas Chichén Itzá a fost construit pentru a celebra echinocțiului de primăvară.
Sursa foto: Satele din România / CNM ASTRA