Traditiile si obiceiurile se pot transmite mai bine in functie de apropierea pe care o au oamenii ai unei minoritati. Aceasta este si parerea lui Edith Teoth care a reusit sa uneasca trei coruri, la Sibiu, coruri care transmit melodiile vechi sasesti.
Cativa zeci de oameni din Sibiu, Medias si Sighisoara s-au unit sud indrumarea lui Edith Teoth si le transmit celor care sunt interesati de traditia sasilor unele din cele mai vechi si traditionale melodii ale celor care, odata, erau majoritari in Ardeal. Corul Salwerfeddem , unde majoritatea membrilor au peste 55 de ani, si-a propus sa nu lase traditia sa fie uitata de tineri. Astfel ca, la intalnirile sasilor, cantecele si dansurile traditionale sunt aduse de ei.
Povestea Corului ….. a inceput in urma cu putin timp, tot la Sibiu.
“Acum un an a fost prima intalnire a noastra. La Biertan, la intalnirea sasilor am cantat prima data impreuna”, povesteste Edith Teoth.
Repertoriul “celor cu parul argintiu” este vast. De la melodii vechi de ale sasilor, din secolul al XV-lea, pana in secolul al XX-lea, nicio traditie nu a fost data la o parte.
“Cantecele sunt, unele dintre ele, foarte vechi, din secolul al XV-lea, al XVI-lea, pe care Hanz Peter Turk, compositor actual din Cluj Napoca, le-a compus, piese pentru instrumente si fara instrumente. Si din aceasta carte, care le cuprinde, si nu de mult a fost editata, vrem sa cantam. Insa avem si cantece sasesti traditionale, din secolul XIX, XX”, spune Edith.
Corul Salwerfeddem se imparte intre Sibiu, Medias si Sighisoara iar indumatoarea corului, Edith Holhneu, spune ca cel mai important lucru prin care se pot transmite traditiile este apropiarea oamenilor.
“Daca ne apropiem, se pot face foarte multe lucruri importante”, a precizat Edith Teoth.
Chiar daca este “corul celor cu parul argintiu”, nu lipsesc nici membrii tineri.
“Avem o fata care este din Germania si lucreaza in Medias este voluntara, dar si fiul meu. Ceilalti membrii ai varsta cuprinsa intre 30 si 80 de ani”, spune Edith Teoth.
Intalnirea de la Sibiu, din Sala Oglinzilor, a fost cel de-al doilea recital oferit de corul “”. Urmatoare intalnire a sasilor care transmit obiceiurile va fi in toamna, la Sighisoara.