vineri, 6 decembrie 2024
2.9 C
Sibiu

10 lucruri neștiute despre CIOCOLATĂ

E dulce, amaruie, mentolata, cu fructe sau chair cu… ardei iut Oricum ar fi, e un deliciu pentru oricine, indiferent de varsta, religie sau meridian… CIOCOLATA!

Inițiată în 2009, Ziua Mondială a Ciocolatei este celebrată la 7 iulie, această dată fiind consemnată în istorie drept momentul când băutura pe bază de cacao a fost introdusă în Europa, în 1550.

Iata cateva curiozitati despre cel mai adorat desert!

1. Prima atestare istorică a ciocolatei datează cu aproximativ cu 1.500 de ani în urmă, în pădurea tropicală a Americii Centrale, acolo unde ploile tropicale se combină cu temperaturile înalte de pe tot parcursul anului şi umiditatea, oferind climatul ideal pentru cultivarea arborelui din care se obţine ciocolata, arborele de cacao.

2. Civilizaţia Maya recolta, fermenta, prăjea şi măcina seminţele de cacao pentru a le transforma într-o pastă. Această pastă era amestecată ulterior cu apă, ardei iute şi făină de porumb pentru a crea o băutură spumoasă şi condimentată, de ciocolată. Ca şi mayaşii, aztecii consumau băutura de ciocolată tot amară, condimentată cu arome, adăugând însă şi achiete (seminţele Copacului de Annatto), ceea ce a determinat ca textura să devină roşie-sângerie.

3. În Imperiul Maya, ciocolata era o răsplata pentru fiecare cetăţean, indiferent ce statut avea acesta în societate. Dar cei bogaţi beau ciocolata din vesele special decorate de artizani. Aceste artefacte sunt martorele prezenţei ciocolatei în viata de zi cu zi a mayaşilor. Unele descriu regi, zei şi chiar animale bând ciocolata. Cuplurile mayaşe beau ciocolata ca parte a logodnei lor şi a ceremoniei nunţii.

4. Aztecii au numit această băutura „Xocolatl”, conchistadorii spanioli găsind aceasta denumire aproape imposibil de pronunţat, au transformat-o în „Chocolat”, ca, mai apoi englezii să o schimbe la rândul lor în „Chocolate”.

5. Potrivit unei legende, zeul Quetzalcoatl, a adus cacao cerească pe pământ. Aztecii considerau ciocolata ca fiind un afrodiziac şi împăratul lor, Montezuma era renumit pentru faptul că o bea de 50 de ori pe zi, dintr-o cupă de aur. El afirma despre Xocolatl: „Băutură divină, care dă rezistentă şi luptă împotriva oboselii. O cupă din această băutură preţioasă permite unui om să meargă o zi întreagă fără să mănânce”.

6. Spaniolii au fost cei care au modificat compoziţia băuturii de ciocolată, prin adăugarea de zahăr şi scorţişoară, cu scopul de a scăpa de gustul puternic amar. În timpul secolului al XVI-lea, Biserica Catolică Spaniolă a început consumul de ciocolată drept energizant, aceasta devenind astfel cunoscută ca o băutură clericală de post. Însă, după dezbateri îndelungate, Biserica a permis oamenilor să bea ciocolata ca substitut nutriţional la mâncare în timpul perioadelor de post.

7. Potrivit unei legende, un grup de piraţi englezi au introdus băutura în Anglia după ce au confiscat ciocolata de pe o navă spaniolă. O alta poveste spune că negustorii italieni au aflat secretul ciocolatei în timpul unei calatorii în Spania. Englezii au fost mai democratici în ceea ce priveşte ciocolata şi oricine avea bani o putea cumpăra. În 1657, s-a deschis primul magazin de ciocolată la Londra.

8. Ciocolata a ajuns în Franţa ca parte a dotei prinţesei spaniole Maria Tereza la căsătoria sa cu regele. Astfel, ciocolata era ridicata la stadiul de simbol, rezervat prin decret regal doar pentru membrii aristocraţiei franceze. Potrivit unei legende, la ciocolată avea acces doar regina Ana de Austria, şotia lui Louis XIII, care se declara ca fiind dependentă de ciocolată.

9. În anul 1828, în încercarea de a obţine un “praf de ciocolată” mai fin din boabele de cacao, C. J. Van Houten din Olanda a reuşit să izoleze pentru prima dată untul cremos al acestora. Considerat o vreme drept o curiozitate, untul a fost amestecat, în 1847, cu un lichior de ciocolată, de către firma engleză Fry and Sons, rezultatul fiind prima ciocolată solidă, cu un gust dulce şi o culoare foarte închisă. În 1875, Daniel Peter şi Henri Nestle s-au asociat pentru a introduce laptele în ciocolată.

10. Popularitatea bomboanelor de ciocolată a explodat pur şi simplu după Primul Război Mondial, când ciocolata a fost inclusă drept raţie fiecărui soldat înrolat. Până în 1930, existau deja 40.000 de diferite sortimente de ciocolată.

 

Surse foto: crepusculitza.wordpress.com, www.mediafax.ro, culinar.bzi.ro

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

Astăzi, 6 decembrie, la Sadu s-a scris foaia de parcurs a încă unei investiții majore: extinderea și modernizarea rețelei de gaze naturale din zona...

Primăria Comunei Sadu, prin reprezentantul ei legal, primarul Valentin-Dumitru-Ioan...

Impresionantă aniversare în spațiul cultural sibian: Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong”, 75 de ani de activiate!

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” a pregătit pentru...

„Sibiul meu”: minunată expoziție la Biblioteca ASTRA

Lucrările realizate de tineri sibieni talentați în cadrul concursului...

Mediaș: Deschiderea Târgului de Sărbători în Piața Corneliu Coposu

Astăzi, 6 decembrie 2024, cu prilejul Zilei de Sfântul...

Acțiuni pentru siguranța circulației în intersecții, în municipiul Sibiu

Aflăm de la IPJ: La sfârșitul de noiembrie și...

Alte articole

Finala concursului de lectură BĂTĂLIA CĂRȚILOR la Biblioteca ASTRA Sibiu

Luni, 9 decembrie 2024, începând cu ora 12:00, la...

No, hai că s-aleg Junii la Sadu!

„Vineri, 6 decembrie 2024, în comuna Sadu va avea...

A fost ales președintele ADI Transport Metropolitan Sibiu! Și… alte detalii de impact!

FOARTE IMPORTANT: Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan...

Acesta poate fi un… impuls: ROMÂNIA, LEADER ÎN DOMENIUL PROCESĂRII ÎN SUD-ESTUL EUROPEI

„Vreau să mulțumesc Ro.Aliment pentru premiul de excelență oferit,...

Biciclist accidentat pe pista pentru bibiclete, pe Calea Dumbrăvii

Polițiștii Biroului Rutier Sibiu intervin la un accident produs...

Sărbătorile de iarnă încep la Șura Mică

Pe data de 7 decembrie, Primăria Șura Mică, în...

Din aceeași categorie

Categorii populare