A fost odata ca niciodata… si a ramas de-a pururi CEA MAI FRUMOASA SARBATOARE, pe toate meridianele: CRACIUNUL! A inmugurit si a inflorit din istoria Nasterii Mantuitorului si a insotit iara de iarna bucuria sosirii lui Mos Craciun.
Începând cu 25 noiembrie, de Sfânta Ecaterina, și până pe 6 ianuarie, Alsacia sărbătorește Crăciunul. Mai précis, istoria arata ca inca din 1570, în Strasbourg, se organizează Piața de Crăciun. Christkindelsmärik, adică “Piața copilului Iisus” a înlocuit, acum mai bine de 400 de ani, Târgul Sfântului Nicolae, ca urmare a influenței luptătorilor contra extravagantelor tradiții catolice de a închina totul în numele sfinților. Astăzi orașul este pur și simplu împânzit de astfel de piețe, care reușesc să întreacă așteptările și celui mai mofturos vizitator.
Turta dulce este o specialitate a Piețelor de Crăciun alsaciene. Aproape ca si-a castigat rolul principal al manifestarii… Cu miere, zahăr și nelipsita scorțișoară, prajiturelele delicioase sunt preferate și de cei mici dar și de cei mari în perioada sărbătorilor de iarnă.
În fiecare an, magia Crăciunului se răspândește dincolo de granițele țării. Asta pentru că o țară este invitată de onoare –, spre exemplu, in 2011. a fost Elveția. Așa că în Place Gutenberg a fost… Satul Elvețian: artizani veniți din toate cantoanele țării vecine te îmbie cu bucate tradiționale ori dansuri populare.
Bradul împodobit, din Place Kleber, este intotdeauna cel mai mare din Europa, dupa cum precizeaza www.travelgirls.ro . Abia după lăsarea serii, Strasbourg își merită cu adevărat numele de Orașul luminii și totul se tranformă ca într-o poveste: vitrinele strălucesc, decorațiile luminează clădirile, aromele trezesc amintiri din copilărie și câte un colind se aude din biserici.
Si, totusi… Târgul de Craciun de la Dresda, cunoscut ca Strietzelmarkt, datează din tocmai din anul 1434, cel de la Bautzen- din 1384; iar la Frankfurt o manifestare similara a fost mentionata pentru prima dată în 1393. La Munchen, Targul de Craciun se organizeaza din 1310!!!
Potrivit transilvaniareporter.ro, Târgul de Crăciun de la Nürnberg a fost menţionat pentru prima dată în scris în anul 1628.
Un document datând din 1737 arată că la Târgul de Crăciun din Nürnberg erau prezenţi încă de pe atunci 140 de meşteri şi artizani locali, care îşi ofereau produsele spre vânzare. În zilele noastre, la târg vin în fiecare an 180 de meşteri şi artizani, care îşi vând produsele tradiţionale în căsuţe din lemn, decorate de sărbătoare cu roşu şi alb.
Omuleţii din prune şi Îngerul auriu
Fiind atât de vechi, acest eveniment este marcat de tradiţii şi obiceiuri care sunt respectate cu sfinţenie. De exemplu, în fiecare an, ceremonia de deschidere a târgului include rostirea Prologului de către Christkind – Îngerul Crăciunului. Această tradiţie datează încă de la prima ediţie a târgului, chiar dacă Prologul a fost modificat de câteva ori în anii ’50 şi ’60.
De asemenea, unul dintre cele mai aşteptate evenimente din program este Parada Felinarelor, o altă tradiţie specifică Târgului de la Nürnberg. Aproximativ 1.300 copii, având fiecare câte un felinar handmade în mână, traversează oraşul, din Piaţa Mare, unde este organizat Târgul de Crăciun, spre Castelul Imperial.
Pe toată durata târgului, oraşul se transformă într-un tărâm de basm, într-o adevărată ţară a Crăciunului. Pe lângă activităţile din cadrul târgului, sunt organizate şi expoziţii tematice, dedicate şi inspirate de sărbătoarea Crăciunului, în muzeele din oraş. Una dintre cele mai aşteptate şi apreciate este expoziţia de Crăciun de la Primăria Veche, unde sunt expuse piese din colecţia Muzeului de Jucării din Nürnberg, unele datând chiar din Evul Mediu.
surse foto: www.travelgirls.ro, transilvaniareporter.ro