Stiati ca exista o floare in stare sa… va cante la ureche? Ea inspira toamna si respira romante… ea se asterne in cale si alunga adierile toamnei, dand farmec oricarei clipe…ea, CRIZANTEMA, stema celui mai rodnic anotimp!
Crizantemele, numite şi tufănele, dumitriţe, margarete de toamnă, sunt un gen de flori (Chrysanthemum), format din aproximativ 30 de specii de plante perene, aparţinând familiei Asteraceae, native Asiei şi Europei de nord-est.
Genul a fost format din mult mai multe specii în istoria sa, dar acestea au fost separate în mai multe genuri; denumirea genurilor a fost controversată, dar o hotărâre a Codului Internaţional de Nomenclatură Botanică din 1999 specifică faptul că specia definitoare a genului este Chrysanthemum indicum. Aceste specii aparţinea genului Dendranthema după separarea genurilor, dar înainte de hotărârea CINB.
Potrivit specialistilor, genurile care au fost separate de Chrysanthemum sunt: Argyranthemum, Glebionis, Leucanthemopsis, Leucanthemum, Rhodanthemum şi Tanacetum.
Speciile genului Chrysanthemum sunt plante perene, ierboase, care cresc până la 50–150 cm înălţime, cu frunze adânc crestate şi flori mari, de culori diverse.
Aceste plante servesc drept hrană pentru larvele unor specii de fluturi.
Curiozitati…
1. Imparatii japonezi pretuiau nespus crizantemele
Crizantemele au inceput sa fie cultivate in China in urma cu mai bine de 2500 de ani. Calugarii budisti au fost impresionati de frumusetea acestor flori, asa ca le-au adus in Japonia. Aici, crizantemele au atras rapid admiratia capetelor incoronate, astfel ca imparatii japonezi obisnuiau sa-si comande tronuri acoperite in totalitate cu crizanteme.
In prezent, crizantema este un simbol al Japoniei, iar anual se organizeaza un festival dedicat ei. Este vorba despre „Festivalul fericirii”.
2. Un oras din China poarta numele florii
Orasul „Chu-hsien” din China a fost denumit dupa crizantema. Tot in aceasta tara, crizantema este considerata simbolul toamnei si face parte din grupul „Celor patru nobili”, alaturi de ordidee, prun si bambus.
3. Asiaticii beau ceai de crizanteme
In Asia, ceaiul de crizanteme este la mare cautare, intrucat ar avea proprietati tamaduitoare si ar feri organismul de boli grave, cum sunt bolile cardiovasculare.
4. In unele tari este asociata cu funeraliile
In timp ce in tarile asiatice, in special in Japonia si in China, crizantema este vazuta ca o floare Feng Shui aducatoare de noroc, fericire, bucurie, zambet, loialitate si jovialitate, in alte colturi ale lumii este asociata cu moartea si funeraliile.
In Malta, de exemplu, crizantemele nu se tin niciodata in casa, intrucat se considera ca aduc ghinion. De asemenea, aceste flori de toamna se ofera doar in caz de inmormantare.
5. Este un simbol al prieteniei
Dincolo de asocierea cu fericirea, crizantema este considerata un simbol al prieteniei si al respectului. De asemenea, este vazuta ca o floare a iubirii secrete si neimpartasite.(sursa : gradina.acasa.ro)
Ce mai stati! Dati fuga in gradina si culegeti un buchet mare! Sau, cumparati! C-un brat de flori, veti primi fericirea… fie ca daruiti aceste flori, fie ca vi le puneti in glastra, sa va fie romanta, in ceas de toamna! Crizantemele UMPLU inima…