ENCICLOPEDIE DE WEEKEND: Dieter Acker, personalitate muzicală remarcabilă, cu rădăcini la Sibiu

images_foto_022018_ACKER

Compozitorul Dieter Acker s-a născut la Sibiu, în 4 septembrie  (după alte indicii, 3 noiembrie)1940. 

Marele om de cultură studiază cu tenacitate pianul, orga, teoria muzicii cu Franz Xaver Dressler, apoi urmează cursurile Academiei de muzică “Gheorghe Dima” din Cluj la clasa de compoziţie a lui Sigismund Toduţă. În 1969 se stabileşte în Germania, iar din 1972 devine profesor de compoziţie la Hochschule fur Musik din Munchen. Academia de mzică din Beijing îl numeşte prim profesor în 1985.
Așa cum consemnează cultura.sibiu.ro, creaţia sa cuprinde lucrari simfonice, concertante, camerale, corale, unele dintre ele fiind distinse cu premii de compoziţie: “Primăvara pragheză” (1969), “Johann Stamitz” (1970, 1980), “Lions International Dusseldorf” (1971), “Henriette Reine” – Academia de arte frumoase din Paris
Din fragedă copilărie cunoaşte prin profesorul său, Franz Xaver Dressler (un elev al lui Straube şi al lui Reger) cultura muzicală germană. Studiază compoziţia cu Sigismund Toduţă, un elev al lui Pizzetti şi Casella. În 1969 emigrează din motive politice şi de politică a artei în Republica Federală Germania. Aici este profesor, mai întâi la Düsseldorf, apoi la München profesor de compoziţie la Facultatea de Muzică şi Teatru. Printre foştii săi elevi se numără mulţi compozitori cunoscuţi, ca Ferran Cruixent, Oriol Cruixent, Florian Heigenhauser, Peter Wittrich şi alţii.
Demn de apreciat, Dieter Acker, personalitate culturală remarcabilă, a scris mai mult de 100 de compoziţii, interpretate de interpreţi cunoscuţi. A scris mai ales compoziţii pentru orchestră, dintre care 6 simfonii, concerte instrumentale, muzică de cameră pentru diferite formaţii, piese pentru pian, orgă şi piese vocale.

Printre cele mai cnoscute compoziții ale sale se numără:

„Primăvara pragheză” (1969)

„Johann Stamitz” (1970, 1980)

Lions International Düsseldorf” (1971)

„Henriette Reine”, Academia de arte frumoase din Paris

S-a stins în 2006.

 

sursa foto: cultura.sibiu.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: