duminică, 19 ianuarie 2025
-2.6 C
Sibiu

Enciclopedie de weekend: FLOAREA DE COLT, intruchiparea tineretii fara batranete

Floarea-reginei, sau floarea-de-colț, (Leontopodium alpinum Cass.) este o specie de plante erbacee, perene, din genul Leontopodium Cass., familia Asteraceae.

“Este aducatoare de lumina. Albul ei imaculat, usor pufos eu il simt ac un mesaj de la ingeri. O privesti si parca te apropii de Dumnezeu. cred ca e darul cel mai frumos pe care Domnul ni l-a facut in domeniul asta uluitor al botanicii. Si trandafirii-s nobili, si crinii, si bujorii. Da’ ca floarea de colt nu e nicio floare.

Cand s-a maritat fata mea a mare, acum vreo 40 si ceav de ani, am urcat pe carari numai de mine stiute, vreo trei-patru zile si am cules 33 de flori de colt, sa-i fac buchet de mireasa. A fost cel mai minunat buchet pe care l-am vazut vreodata. Nu ca l-am facut cu mana mea, ci pentru ca florile acelea erau minunate. Le are si acum intr-o caseta… florile astea nu mor niciodata”, ne-a marturisit Nea Sandu, un sibian nonagenar.

 

Ce e de stiut?! Planta este lânat-tomentoasă, înaltă de 5 – 20 cm, cu inflorescențe compuse din capitule, înconjurate de numeroase bractee lungi, alb – argintii, lânos – păroase. Dacă în România planta ajunge doar până la înălțimea de maximum 20 cm, ea poate crește în alte țări până la 50 – 80 cm. Inflorescența este îmbrăcată cu frunze păroase, unele mai mari, altele mai mici și care iau forma unei steluțe.Aceasta este formată până la zece inflorescențe cu numeroase și minuscule flori, încadrate de 5-15 bactee albe, dispuse radiar, ce dau întregului ansamblu înfățișarea unei flori. Planta este acoperită cu peri catifelați, argintii, ce îi conferă o eleganță deosebită. Perioada de înflorire este iulie – august.

Floarea de colt crește în munți calcaroși, în pajiști de pe versanți abrupți și însoriți sau pe stânci. La noi crește în Munții Carpați, fiind declarată monument al naturii din 1933și ocrotită. “Floarea reginei” poate fi întâlnită în Munții Maramureșului și Munții Rodnei, Obcinele Bucovinei, Rarău, Ceahlău, Ciucaș, Munții Bucegi, Făgăraș, Cozia și Retezat. În afara spațiului românesc, floarea reginei înfrumusețează zone din Abruzzi, Alpi, Balcani, Carpați, Pirinei, dar și din Asia Centrală și de Est.

 

Denumiri

Mai este cunoscută și ca Floare-de-colț (denumire introdusă în perioada comunistă) sau cu denumirea germană, Edelweiß.

Conform Dicționarului de sinonime, pentru floarea-reginei (Leontopodium alpinum) există și următoarele denumiri: albumeală, albumiță, floare-de-colț, (rar) edelvais, (reg.) flocosele (pl.), steluță, floarea-doamnei.

Odata culeasa, acesta va pastra forma si culoarea  pentru ani si sute de ani. De numele florii de colt s-au legat multe legende de-a lungul veacurilor. Edelweiss este si numele unui cantec popular din filmul “Sunetul muzicii”. Dar este si o marca-simbol pentru multe tipuri de produse, chiar si pentru bere sau un proiect de astronomie numit “Floarea Nemuritoare”.

 

 

Surse foto: ontheroad.ro, vienela.ro

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

MERITAT: Municipiul Sibiu participă la Târgul de Turism de la Viena

Destinația turistică Sibiu este prezentată în aceste zile la...

FAIN AȘA: Școala „Regele Ferdinand” din Sibiu, modernizată și mai eficientă energetic

 Primăria Sibiu anunță că a finalizat lucrările de îmbunătățire...

UPDATE: Reţinere inculpaţi în dosarul vizând infracţiuni de corupţie săvârşite de angajaţi ai Casei Judeţene de Pensii Sibiu

„Aducem la cunoştinţa opiniei publice că prin ordonanţa procurorului...

Alte articole

Atenție: O nouă metodă de înșelăciune a apărut în spațiul online!

În contextul actual al amenințărilor cibernetice, Poliția Română a...

AȘA DA! Spații moderne pentru comercializarea florilor în cartierele Sibiului!

MINUNAT!!! Spații mai frumoase și mai funcționale pentru comercializarea...

La noi, sărbătorile nu s-au gătat! Vin Lolele! Poftiți la gogoși!

Asociația ”Breasla Lolelor”din Agnita are deosebita plăcere să anunțe...

FAIN AȘA: Muzeul ASTRA începe anul cu o expoziție organizată într-unul dintre cele mai spectaculoase castele din Europa!

Muzeul ASTRA organizează la Castelul Vianden din localitatea Vianden,...

Un mesaj… numai bun să vă meargă la inimă, AZI, din partea managerului Muzeului Național Brukenthal

"Ziua Culturii Naționale ne oferă prilejul să subliniem importanța...

Percheziții Casa de Pensii Sibiu! Detalii…

Ruginosu Mihaela, Prim Procuror Adj. în cadrul Parchetului de...

Din aceeași categorie

Categorii populare