Născut la. 1 ianuarie 1826, Kerz, Marele Principat al Transilvaniei azi Cârța, județul Sibiu, România – decedat la 29 august 1857, Sibiu) Josef Viktor Kästner a fost un poet sas care a scris în dialectul săsesc.
Viktor Kästner a fost fiul preotului Daniel Kästner (1790-1867) și a soției sale, Josefine Elisabeth, născută Heinrich (1801-1872). A fost al treilea din cei 6 copii ai familiei, născut la 30 decembrie 1826, în Cârța.
Așa cum aflăm din înscrisurile de pe pagina Primăriei Cârța,( comunacarta.ro), copilăria și tinerețea le-a petrecut în casa parohială din Cârța. În anii 1845 – 1847 a studiat dreptul la facultatea de drept din Sibiu. Se cunoaște că a lucrat întâi la Orăștie, dar s-a stabilit apoi la Sibiu, unde și-a întemeiat o familie. În 1854, Viktor Kästner s-a căsătorit cu Pauline Simonis, fiica preotului din Petrești, Alba, cu care a avut doi copii.
Demn de știut, primele poezii săsești ale lui Kästner, rânduite de tatăl său, au apărut în 1862 la Sibiu, în editura Steinhäußer sub titlul Gedichte in siebenbürgisch-sächsischer Mundart nebst freier metrischer Übersetzung in das Hochdeutsche von Viktor Kästner (Poezii în dialectul săsesc transilvănean în paralel cu traducerea metrică în germana literară de Viktor Kästner).
O nouă ediție a apărut în 1895, cu un cuvânt înainte de Adolf Schullerus, retipărită în 1926. În 1929 Martin Kutschis a publicat o colecție de poezii ale lui Kästner puse pe muzică.
Potrivit sursei citate, a fost foarte preocupat de dialectul săsesc, motiv pentru care, cu neosteneală și dăruire, s-a preocupat să culeagă expresii și proverbe săsești, pe care le-a strâns într-un Idiotikon, de unde apoi le-a preluat în multe din poeziile sale.
Prin scrierile sale i-a influențat și lui Karl Gustav Reich aplecarea spre poezia în dialect săsesc.
Din nefericire, în vara anului 1857, Viktor Kästner s-a îmbolnăvit de antrax, murind la 29 august, în vârstă de numai 30 de ani.
Foto: comunacarta.ro