ORASUL din Ardeal cu număr record de fabrici de TEXTILE…

 

Thomas Carlyle spunea că  Istoria este distilarea zvonurilor. La rândul său,Nicolae Bălcescu era de părere că Istoria este cea dintâi carte a unei naţii. Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul.

Ei bine, vă invităm la o incursiune în istoria și amintirile orașului sibian Cisnădie, așa cum ni le dezvăluie profesorul Ciuca Claudiu Alexandru . 

Cisnădie/ Heltau/ Nagydisznod, oraş situat în partea de sud a judeţului Sibiu, menţionat documentar pentru prima oară în anul 1204 într-un document emis de regele Emeric al Ungariei sub denumirea de Rivetel („Ruetel” aici locuind printre teutoni, nobilul valon Ioan Latinul), iar în 1323 sub denumirea de Heltau („Civitas Gyznojo” şi „Helta”), dobândind statutul de „civitas” (oraș). Cisnădia a fost devastată de tătari în 1241 şi distrusă parţial de invazia otomană din 1493. La 1425 se instalează primul ceas într-o clopotniţă în Transilvania.
Demn de reținut, în 1457, aici încep să apară primele bresle de meșteșugari, când se organizează şi cea a făuritorilor de seceri şi coase, vândute până dincolo de hotarele Transilvaniei. Aceasta va fi urmată curând de șelari, olari, curelari şi în special de puternica breaslă a postăvarilor, a căror activitate a constituit, multă vreme, principala activitate a locuitorilor orașului. Nu puțin lucru, în 1494 Cisnădia a primit dreptul de a ţine târg anual, iar din 1500 în urma vizitei făcute de regele Vladislav al II-lea al Ungariei, două târguri pe an (Marktrecht). 
Un alt important reper este anul 1428 apar primele indicii despre un sistem şcolar organizat (dascăl
Urbanus Petri care “notairus publicus “ a semnat un contract), Primul maistru școlar amintit în scrieri se pare ca a fost Johannes Kewn de Gressau-Gireslau, în 1517 având denumirea de “ludi magister”. În 1531 Johannes de Peterslava a fost rector școlar Heltensis. Ulterior, este consemnat între 1541-1551 Paulus Coronensis de Brasov iar în 1599 Georgius Molitoris este menționat ca rector Heltensis. În 1806, Cisnădie a primit din partea împăratului austriac Francisc vechiul drept de a avea bâlci. În 1817, împăratul Francisc împreună cu soţia vizita această localitate şi se arăta impresionat de bogăţia şi calitatea postavului pe care îl producea (reprezentativ fiind postavul „Halina”). 1888 ia ființă prima școală textilă din Transilvania si estul Europei. În secolul XIX localitatea cunoaște o puternică dezvoltare, scoală nouă 1888; drumul Sibiului -1859; legătură feroviară -1894; curent electric -1896.
Un alt aspect ce nu oate fi trecut cu vederea este acela că până la 1918 au funcționat la Cisnădie nu mai puțin de
24 de întreprinderi cu profil textil. În 1948, localitatea a căpătat statutul de oraș.

Sursa foto: Ciuca Claudiu Alexandru

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: