Euro, valoare maxima pentru evolutia din acest an

Euro a avut ieri cea mai mare crestere din acest an, ajungand la 4,4286 lei. Moneda euro a crescut cu 0,67 de bani si se asteapta o tendinta usoara creşstere si in zilele urmatoare.

Specialiştii spun că deprecierea leului se va menţine pe fondul situaţiei financiare de pe pieţele externe. Un curs mai mare decât cel actual a fost înregistrat la sfârşitul anului trecut, când euro a ajuns până la 4,4287.

În prezent, investitorii de pe pieţele financiare sunt în continuare atenţi la situaţia din Cipru, unde Parlamentul va discuta vineri un plan pentru reformarea sectorul bancar şi impunerea de pierderi depozitelor mari, după ce joi Banca Centrală Europeană a avertizat că în lipsa unui sprijin de la UE şi FMI va tăia accesul instituţiilor de credit cipriote la lichiditate de urgenţă.

Cursul de referinţă anunţat în cursul zilei de joi de Banca Naţională a României (BNR) a crescut cu 0,4 bani, la 4,4219 lei/euro, şi a atins un nou maxim al ultimelor zece săptămâni. Un curs peste cel de joi a fost anunţat de banca centrală la 7 ianuarie, când euro a fost la 4,4223 lei/euro. În sesiunea de miercuri, cursul a fost de 4,4179 lei/euro

Cursul dolarului american a scăzut uşor cu 10 bani, de la 3,4235,  la 3,4225.

Analiştii sunt de părere că toate aceste fluctuaţii pe piaţa interbancară de la noi sunt o urmare a situaţiei explozive din Cipru, spun analiştii financiari, care se tem că lucrurile s-ar putea înrăutăţi dacă BNR nu intervine pe piaţă.

Potrivit analiştilor ING Bank, moneda naţională nu va fi susţinută de interesul jucătorilor străini pentru licitaţia pentru titlurile de stat la zece ani, care va fi scăzut. Ei prognozează că leul va rămâne în continuare vulnerabil la o depreciere indusa de climatul din pieţele internaţionale, se arata în analiza remisă presei în cursul zilei de joi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: