EVENIMENT PE PORTATIV: Concert simfonic extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României. Toate invitaţiile gratuite alocate publicului s-au epuizat!

Filarmonica de Stat Sibiu vă așteaptă, pe 1 decembrie 2016, la sala Thalia, la un „Concert simfonic extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României”. Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu îl va avea la pupitrul dirijoral pe Gheorghe Costin, iar alături de acesta pe scena sălii Thalia va mai urca pianista Ioana Lupaşcu. Evenimentul va fi unul de colecție, nu doar pe… portativ, dar și ca însemnătate, datorită prezenţei Familiei Regale a României. *Toate invitaţiile gratuite alocate publicului s-au epuizat.

Așa cum aflăm de la organizatorii evenimentului, programul serii va fi dedicat în exclusivitate compozitorilor români. Astfel vor putea fi ascultate „Rapsodia a doua în Re Major”, „Simfonia I” şi fragmentul „Maestuoso” din „Poema Română” de George Enescu, precum şi compoziţa „Moment muzical” semnată de Nicolae Kirculescu.

La concert şi-au anunţat prezenţa Alteţele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, însoțiți de Principesa Maria precum şi invitaţii acestora Majestățile Lor Regele Simeon al II-lea și Regina Margarita ai bulgarilor, precum și Alteța Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei.

Demn de apreciat, dirijorul GHEORGHE COSTIN a studiat la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi a absolvit în paralel secţiile de compoziţie (Dan Constantinescu) şi dirijat (Constantin Bugeanu). Din anul 1984 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A participat la concursuri pentru tineri dirijori la Besançon 1983 (Franța), Praae 1985 (Cehia) și Parma 1990 (Italia). În 1985 a participat la cursurile de măiestrie, la clasa de dirijat cu Heinz Rögner și Orchestra Filarmonicii din Jena, la Seminarul Internațional de Muzică de la Weimar (Germania). La deschiderea stagiunii 1999-2000, maestrul Nicolae Boboc, în semn de prețuire, ar fi dorit să-i transmită lui Gheoghe Costin bagheta primită de la Ionel Perlea, lăsată acestuia de Arturo Toscanini, ca o perpetuare între generații. Maestrul nu și-a putut împlini această dorință, întrucât pe 8 august 1999 s-a stins din viață. Doleanța i-a fost însă îndeplinită ulterior de soția sa, Maria Boboc.

Născută la Brăila, IOANA LUPAŞCU a ȋnceput studiul pianului la varsta de 4 ani cu prof. Mircea Bogatu. A absolvit Liceul de Muzică „George Enescu” Bucureşti, apoi Conservatorul „Ciprian Porumbescu” Bucureşti, obţinând la susţinerea licenţei (Conservatorul „George Enescu” Iaşi) notă maximă. Ȋn anul 2000 a fost admisă la Masterul „Virtuosity Level” la Conservatoire du Lausanne, Elveţia, la clasa Prof. JF Antonioli, dar după câteva luni a devinit studenta marelui pianist Lazăr BERMAN, la Accademia Europea di Musica, Italia. După ȋncheierea masterului ȋn Perfecţionare Solistică, a continuat să lucreze cu Maestrul Berman până la tragica sa dispariţie ȋn 2005; cei cinci ani de studiu cu marele pianist au ajutat-o sa-şi ȋmbogaţească mijloacele de expresie muzicală şi să aprofundeze viziunea asupra interpretării solistice. Maestrul Berman o definea drept „o solistă cu imense posibilităţi tehnice şi artistice”. A mai lucrat şi cu Valentina Berman, Lucia Teodorescu, Dag Aschatz. Câştigătoare, finalistă sau laureată a numeroase concursuri, dintre care “Lira de Aur” – Suceava (Premiul I, II, III), Concursul Naţional de Muzică – ȋn anii copilăriei (Premiul I), „Mihail Jora” Bucureşti (premiu special), ”Konzerteum” – Grecia (Premiul III), “Ferdi & Lili Statzer” – Istanbul, Turcia (unde a câştigat şi Premiul „Vedat Kosal”) pianista Ioana Lupaşcu şi-a ȋnceput cariera solistică, fiind prezentă pe scene din Italia, România, Elveţia, Croaţia, Slovacia, Belgia, Lituania, Turcia, Spania, Germania. Ȋn 2014 a cântat ȋn premieră Rapsodia pentru pian şi orchestră pe tema “Lie Ciocârlie” de Guy Bacos şi “Vallee d’Obermann” de Franz Liszt ȋn orchestraţia lui Ioan Dobrinescu pentru pian şi orchestră.

 

***Concertul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: