EVENIMENT: Țara Zarandului, în… Dumbrava Sibiului

images_foto_092017_00000000000Z

Comunități în Muzeul ASTRA: Țara Zarandului își propune să reliefeze tradițiile și valorile materiale și spirituale care definesc viața comunităților arhaice din legendarul ținut al Țării Zarandului. Așa cum ne încredințează Lucian Robu și Roxana Gruițoiu, muzeografi CNM ASTRA, responsabili eveniment, cu acest scop, vor fi organizate în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului cinci ateliere interactive de gastronomie tradițională. Ele vor scoate în evidență minunatele rețete arhaice din bucătăria satelor zărăndene din județul Hunedoara dar și din comunitățile ținutului Almaș-Gurahonț, județul Arad. Aceste rețete vor fi aduse prin ,,viu grai” aici de gospodarii din cele două zone istorice.

 

,,Vor fi prezenți în Muzeul ASTRA 80 de reprezentanți ai comunității din Almaș. Aceștia vor pregăti pentru vizitatori plăcinte almășene, „cocorei” (gogoși), cozonaci, „mniere de prune” – un magiun preparat din roadele locului, care individualizează tradițiile pomicole și ale preparatelor din fructe specifice zonei. Totodată, almășenii vor reconstitui o tradiție veche, aceea a încondeierii ouălor. În contextul vernisajului, Ansamblul folcloric „Nunta almășană” și Fanfara Parohiei Ortodoxe din Almaș vor reconstitui tradițiile de nuntă prin prisma cântecelor moștenite din bătrâni și interpretate în momentele de bucurie ale familiilor și ale comunității. Tezaurul de tradiții almășene va fi completat de frumusețea și estetica portului popular. “, a declarat Lucian Robu, muzeograf Muzeul ASTRA

IMPORTANT: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului va găzdui, în cadrul aceluiași eveniment, duminică 24 septembrie 2017, începând cu ora 12.00, vernisajul Gospodăriei de agricultor din Almaș, județul Arad, așezare reprezentativă pentru ținutul Zarandului.

Aflăm, astfel, că 4 producători culinari din județul Hunedoara vor veni la Târgul de țară cu dulcețuri și siropuri (Casa Maria), produse apicole (Gabriela Smuczer), produse din carne – inclusiv cârnatul de săcărâmb, produs tradițional atestat (Casa Țurcanu), plăcinte pădurenești – Poienița Voinii (Munteanu Aurelia).

Muzeul ASTRA, ale cărui acțiuni sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu, are calitatea de partener și de gazdă la Comunități în Muzeul ASTRA: Țara Zarandului . În cadrul acestui eveniment, organizat de Asociatia producătorilor de produse tradiționale și ecologice Hunedoara, cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara, se vor prepara virșli (produs tradițional în curs de atestare) și tocană cu mămăligă, specifică județului Hunedoara.

 

Data/interval orar: 23-24 septembrie 2017/ între orele 10.00-17.00

Locația: Gospodăria de agricultor din Almaș, jud. Arad; Târgul de țară, Muzeul Civilizației

Populare Tradiționale ASTRA, strada Pădurea Dumbrava, nr. 16-20, Sibiu

 

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: