EVENIMENT: TRANS|FORM- proiect de reconversie funcțională a unor obiecte din patrimoniul Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder”

images_foto_112017_TRANSFORM

Inițiative, copii, meșteșug, imaginație, voință, ingeniozitate, muncă… ingredientele unui nou și… provocator (în cel mai nobil sens) proiect marca CNM ASTRA.

 

 

Noi punți culturale cu… temelie la Sibiu: Expoziția TRANS|FORM are ca punct de pornire 11 obiecte din colecțiile Muzeului ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean.

Din aceste colecții au fost obținute 65 de replici totale sau parțiale, transformate în corpuri de iluminat sau obiecte decorative. Ceea ce este de apreciat, cu toatele au fost prelucrate de inspirații și talentații copii care frecventează cercul de ceramică al Palatul copiilor, sub îndrumarea artistului vizual Casandra Vidrighin.

 

Obiectele sunt rezultatul imaginației și nevoilor noastre practice sau estetice. Niciun obiect nu a fost realizat întâmplător, cu siguranță, la un anumit moment din existența sa, fiind util cuiva sau semnificând ceva. Unele dintre obiecte sunt privilegiate și ajung în muzeu, devenind astfel intangibile. Proiectul de față urmărește să „refuncționalizeze” aceste obiecte, care odată intrate în muzeu și-au pierdut funcția pentru care au fost create. Nu li se va reda, însă, funcția originară, ci vor fi reconvertite funcțional, obținându-se, astfel, prin etape succesive de lucru, obiecte noi, cu întrebuințare diferită. Astfel, prin preluare de mulaje totale sau parțiale și prelucrare în ghips, fie că e vorba de o farfurie de alamă sau de o cană din lemn, obținem piese noi, funcționale, care păstrează, însă, amprenta obiectului inițial”- a declarat Crina Mareș, Șef secție Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, curatorul acestei interesante expoziții.

 

Obiectele rezultate pot fi achiziționate în urma unei donații. Așa cum aflăm de la reprezentanții CNM ASTRA, cu banii rezultați se dorește achiziționarea unei lăzi chinezești din lemn masiv, datată secolul al XIX-lea.

Proiectul este realizat în colaborare cu artistul vizual Casandra Vidrighin și elevii de la cercul de ceramică al Palatului copiilor din Sibiu.

 

Perioadă: 17 noiembrie 2017 – 25 februarie 2018

Locație: Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, Casa Hermes, Piața Mică nr. 11

Orar de vizitare: de miercuri până duminică, între orele 09:00 – 17:00

 

 

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: