Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu anunță prezentarea expoziției itinerante „ASTRA 160” în orașul Săliște, manifestare ce aduce în fața publicului însemnate valori patrimoniale și resurse documentare legate de istoria culturală a județului Sibiu. Vernisajul expoziției va avea loc luni, 18 noiembrie, la ora 11:00, în incinta Casei de Cultură „Onisifor Ghibu” din Săliște. La eveniment vor participa reprezentanți ai autorităților locale, profesioniști din domeniile culturii și educației, precum și reprezentanți ai bibliotecii publice sibiene, instituție care beneficiază de susținere financiară din partea Consiliului Județean Sibiu.
Expoziția „ASTRA 160” reprezintă o inițiativă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, fiind organizată cu ocazia împlinirii, în anul 2021, a 160 de ani de la înființarea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA și a Bibliotecii acesteia. Printr-o selecție de documente rare, imagini de arhivă și informații istorice, expoziția oferă publicului o evidențiere a contribuției semnificative a personalităților astriste la emanciparea culturală și socială a românilor din Transilvania.
Expoziția „ASTRA 160” valorifică fondul documentar excepțional păstrat în Colecțiile Speciale și în Cabinetul „Andrei Oțetea” ale Bibliotecii ASTRA, expunând public documente cu valoare de patrimoniu, care marchează momente importante din istoria Asociațiunii și a Bibliotecii sale. Printre elementele expuse se numără documente istorice legate de cultura și memoria locală a Săliștei, publicații periodice și piese iconografice – cărți poștale și fotografii de epocă. Vor fi prezentate publicului manuscrise ale unor personalități culturale locale: Ioan Lupaș (cuvântarea rostită în deschiderea Adunării generale a Asociațiunii ASTRA organizată la Sfântu Gheorghe în 1931; corespondență purtată cu Horia Petra-Petrescu, bibliotecar al Asociațiunii; carte de vizită), Andrei Oțetea (însemnări privitoare la relația personală cu istoricul Nicolae Iorga; Note de curs-Istoria universală medievală și modernă), Onisifor Ghibu (corespondență purtată cu Horia Petra-Petrescu, carte de vizită). Cu ocazia vernisajului, va fi lansat și albumul expoziției, un volum ilustrativ dedicat istoriei și moștenirii culturale ale uneia dintre cele mai vechi biblioteci publice din România, instituție esențială în peisajul cultural românesc.
„Ne bucurăm să aducem expoziția «ASTRA 160» la Săliște, într-un spațiu atât de profund legat de istoria culturală și de tradiția locală. Prin această inițiativă, dorim să evidențiem nu doar valoarea istorică a documentelor și obiectelor expuse, dar și contribuția esențială a comunităților din Sibiu la formarea identității naționale. Invităm publicul să exploreze acest patrimoniu valoros și să descopere poveștile celor care au susținut de-a lungul vremii dezvoltarea culturală a Transilvaniei.” – a declarat Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.
Coordonată de Serviciul Cercetare Științifică al bibliotecii publice sibiene, expoziția „ASTRA 160” a fost prezentată anterior în spații culturale importante, printre care Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” din Vâlcea, Muzeul Banatului Montan din Reșița și Primăria Rășinari. În perioada următoare, expoziția va fi itinerată și în alte localități transilvănene, aducând mai aproape de public valorile culturale și istorice ale Bibliotecii Centrale a Asociațiunii.
Expoziția „ASTRA 160” este deschisă publicului la Casa de Cultură „Onisifor Ghibu” Săliște, situată în Parcul „Nicolae Hențiu”, în perioada 18-29 noiembrie 2024, și poate fi vizitată pe durata programului de funcționare al instituției.