FAIN DE TOT! Hrănirea pe timp de iarnă a păsărilor cuibăritoare rezidente din Muzeul ASTRA, o idee de NOTA 10

images_foto_012018_ASTRAHH

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, a inițiat, recent, un ingenios și… generos program de cunoaștere și promovare a patrimoniului natural din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Așa cum aflăm de la conducerea CNM ASTRA, programul respectiv a fost realizat în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română. Intenția vizează păsările cuibăritoare rezidente, dar și pe cele migratoare, care vin și revin cu… fidelitate în cel mai mare Muzeu în aer liber din Europa.

 

Primul pas al proiectului a fost montarea de hrănitori speciale, acțiune realizată la sfârșitul lunii noiembrie, urmând ca în 2018 să fie montate unele cuiburi artificiale.

 

,,Încă de timpuriu, observarea păsărilor a devenit o artă, o artă în continuă schimbare, în care mereu sunt adăugate sentimente, trăiri și lumi noi. În timpul lunilor calde ale anului, păsările găsesc cu ușurință hrană, atât vegetală, cât și animală. În schimb, iarna, înaripatele sedentare suferă adesea de foame, iar în cazuri extreme pot chiar muri. În căutările lor, păsările sunt nevoite să-și adapteze metabolismul la alte surse de mâncare. Este momentul ca păsărelele din jurul nostru să fie ajutate, asigurându-le hrana adecvată. Alimentarea hrănitorilor va fi efectuată numai de către specialiști, oamenii, din exces de generozitate, pot pune pâine, care nu este bună pentru păsări sau alte alimente neindicate.”, a declarat Oana Burcea, muzeograf Muzeul ASTRA.

 

Specialiști ai Muzeului ASTRA și ai Societății Ornitologice Române, filiala Sibiu,au montat nouă hrănitori în perimetrul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului. Demn de știut, aceste hrănitori sunt alimentate în fiecare zi cu semințe de floarea-soarelui netratate, crude.

Și… rezultatele nu au întârziat să apară, iar zi de zi zeci de pițigoi, scatii, dar și ciocănitori sau țicleni se hrănesc din locațiile special amenajate. Un rol major în derularea și prmovarea acestei inițiative de nota 10 revine dlui Cătălin Fuciu, ornitolog, coordonator sucursala Sibiu, Societatea Ornitologică Română.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: