… Și, uite-așa, iei pulsul satului prin… oamenii ce i-au pus temelie…
Povestite cu har de dl Laurențiu Dorodici: „Ultimii care le poartă numele sunt Andreas-Dietrich Simon (cu fiii dumnealui Rolf și Dieter), Maria Simon și Ionel Simon . Fierarii din damilia Simon au fost aduși din vestul Austriei la Cârțișoara pe timpul Mariei Theresia, la mijloc de secol XVIII, de peste 270 ani. La Cârțișoara era mare nevoie de fierari calificați pentru Glăjarie (unde lucrau cel puțin 5 fierari), pentru joagăre, pentru morile de apă, pentru piuă, pentru realizarea de obiecte și unelte agricole și gospodărești, la potcovit caii ori boii („Ochsen”) ori realizat clopote ori tălăngi.
Familia Simon primesc loc de casă pe Ulița catolică, în Boșcani, pe locul din spatele primăriei si unde astăzi cunoaștem „Dealul lui Castravete”. Pe acel loc încă din anul 1760 pe prima hartă a Transilvaniei apare marcat un „Schmiederei” (de la Schmied sau săsește, Schmidt) și care înseamnă „fierar”.
Au fost oameni bravi, meșteri iscusiți și care prin munca lor au pus umărul la clădirea unei comunități deosebit de prospere și puternice și așa cum Cârțișoara rămâne moștenire la anul 1918.
Și familia Simon suferă maghiarizarea de la sfârșit de secol XIX și încep sa folosească și limba maghiară, limba în care preotul paroh Balazs Andras oficia liturghiile la Biserica Sfânta Fecioară Maria Regină.
Ultima generație din familia Simon care au fost fierari sunt cei 5 frați: Rudolph „Rudi” care da și numele locului „Puntea lu Rudi” de peste Iazull Morii de la „Dealul lui Castravete”, Joseph (cunoscut încă în memoria cârțăroșenilor ca și „Iozăf”, Lukas, Ianoș (străbunicul Mariei și al lui Ionel, 2 fete *măritate la București și Făgăraș dar și Andreas, căsătorit la Cârța și bunicul lui Andreas Dietrich Simon, plecat la 28 ani în Germania după ce comuniștii i-au vândutpe sași asemenea vitelor în Târgul din Arpasu de jos.
Marea familie Simon suferă și ei tragedia deznationalizării și ca să fie coliva perfectă, tinerele autorități comuniste ale satului le punb
1946 protocolul *il avem în negru pe alb, va fi publicat: ori vă treceți la „rumâni” și la ortodocși ori va dăm pe mâna rușilor și mergeți la „reeducare” in Siberia. Care au semnat, au scăpat. Si au fost și marea familie Simon. Care familii nu aunacceptat pactul, duși au fost și duși au rămas!
Ultimii fierari activi sunt Rudi în Streza și „Ion Ion” din Oprea, cu origini în aceeași familie istorică
Mulțumesc Domnului Andreas Dietrich Simon, este o adevărată enciclopedie în ceea ce înseamnă Cârța și având 25% origini la Cârțișoara, știe atâtea și atâtea. Vom documenta în continuare viata acelora care pentru peste 250 ani au fost fierarii comunității noastre.
În fierărie este mult zgomot, stres, fierbințala continuă. Lucrează mai mulți oameni iar comunicarea se face cu volum mare sl glasului iar fierarii devin puțin surzi de la atâta bătaie a fierului aflat mereu intr-o dungă pe nicovala cu ciocanul deasupra”.