„Femeia”, de-o rădăcină cu… „familia”! De la etimologie la studii sociologice

Ştiaţi că, de fapt, cuvântul FEMEIE” provine din latină  şi, mai mult, are aceeaşi origine cu FAMILIE: familia (“familie“). Schimbarea semantică apare numai în dacoromână, susştin filologii!

Iată ce scria Marcela Iuga într-un studiu de specialitate sugestiv intitulat „FEMEIA CARE ÎNTEMEIAZĂ FAMILIA”:

Polisemantismul termenului femeie arată că acesta poate fi: „1. Persoană adultă de sex feminin; muiere. 2. Persoană de sex feminin căsătorită. (Pop.; urmat de determinări în genitiv sau de un adjectiv posesiv) Soţie, nevastă.” Însă pe departe cea mai interesantă precizare a Dicţionarului explicativ al limbii române este etimologia cuvântului. Femeie se regăseşte în latinescul familia. Putem spune că de aici porneşte şi dulcea/”dulcea” povară a femeii de a fi baza familiei. Centrul nucleului familial, triada socială prin excelenţă devin, prin urmare: femeia, bărbatul şi copilul.


        În tradiţia satului românesc – un spaţiu cu o temporalitate aparte, în care relaţia oamenilor cu biserica păstrează încă adânci şi pătimaşe (captivante) rădăcini oraculare cu vechile tradiţii şi credinţe păgâne –  dacă nu rămâne grea femeia, nevasta, trebuie să meargă la biserică şi să plătească „sărindare, acatiste şi liturghii, a încunjura biserica şi a îngenunchea sub daruri, şi în fine a ţine posturile…”  Pe lângă rugăciuni, tânăra femeie va folosi plante medicinale, „unele dintre orhidee, apoi trandafirul alb, liliacul alb, ruja etc.”

         După exemplul Vitoriei lui Lipan, dacă acestea nu funcţionează, soluţia terţiară pare a fi la vrăjitoare: „Multe femei sunt de părere că ele ar fi având un morb lăuntric, numit matrici, matrice sau mătrice..” Dacă, în pofida încercărilor nu reuşeşte să îşi împlinească of-ul, poate lua un copil de suflet.

Înainte de a-i veni sorocul femeia trebuie să se spovedească. La naştere este, de obicei asistată de o moaşă. Dacă nu poate să nască există mai multe tipuri de descântece dar şi de gesturi arhaice de dezlegare: „Când o femeie naşte greu se pune în genunchi şi începe a se ruga. Romanii credeau că îngenuncherea grăbeşte naşterea. În unele părţi din Transilvania, când o femeie nu poate să nască bea apă de pe icoana Maicii Domnului.”

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: