„Bucuria aceasta pe care o ai când îmbraci un costum popular, te face să te simți într-adevăr un om mai puternic, mai motivat, mai legat de începuturile tale. Vedeți, în știință, căutarea principiilor este un lucru fundamental. O știință se dezagregă dacă nu ține legătura cu propozițiile sale prime. Așa este și cu un neam, cu un popor, iar principiile noastre merg adânc în preistorie. Folclorul este vârful aisbergului care s-a păstrat la lumina zilei și cred că acesta este motivul pentru care simțim noi puterea folclorului, atunci când il facem, bineînțeles, cu tot arsenalul lui hermeneutic. Intrăm în comunicare cu niște filoane de viață care merg până la originile noastre.” (Ioan Sorin Apan)
Ediția cu numărul 20 a Festivalului Național de Folclor „Ioan Macrea” a fost marcată la Sibiu prin trei mega-spectacole. La un loc, nu mai puțin de 13 ore de reprezentații live, care au bucurat 4.000 de spectatori, dar și mii de telespectatori iubitori de nemuritor folclor.
Manifestarea a fost organizată de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, în perioada 27-29 noiembrie 2018.
Trei zile de cântec și joc popular, trei zile de poveste, într-o sărbătoare unică, emoționantă, devenită adevărat brand cultural al județului Sibiu. Acesta este și… așa rămâne, vertical, profund, neostenit, Festivalul Național de Folclor „Ioan Macrea”, eveniment organizat fără întrerupere, de două decenii încoace, în memoria celui care a fost maestrul coregraf Ioan Macrea, întemeietor al Junilor Sibiului.
Fiind o ediție aniversară, desfășurată în anul Centenarului, Silvia Macrea, manager al CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, a conceput un program special ce a reunit toate generațiile din familia Junilor Sibiului, alături de invitați din țară și din comunități de peste hotare.
Dansatori: la 3 ani sau la 80 de ani
Întru cinstirea lui Ioan Macrea, pe scena festivalului au urcat sute de dansatori, parte a școlii de coregrafie dezvoltate la Sibiu: aproape 300 de cursanți ai Școlii „Ioan Macrea”, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor”, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și „Veteranii Junii Sibiului”. În cele trei seri de festival, scena amenajată în Sala „Transilvania” a vibrat, căci dansatori de 3 ani și jumătate, de 12 ani, de 40 de ani sau de aproape… 80 de ani aupus în lumină tezaurul moștenit, dovedind că prețuirea pentru dansul popular și cultura română se transmite de la o generație la următoarea, cu sentimente de necuprins în cuvinte…
Sugestive au fost tablourile coregrafice pregătite de Școala de Dans „Ioan Macrea”, duelul în pași de dans dintre Junii Sibiului și Veteranii Junilor, piesa de orchestră prezentată în premieră, în festival, de Orchestra Ansamblului „Cindrelul-Junii Sibiului”. De asemenea, momente de mare intensitate au fost trăite prin omagiul adus lui Daniel Rosalim, interpretul plecat prea devreme să cânte alături de îngeri.
Invitați de marcă
În cele 20 de ediții ale manifestării, mulți prieteni ai maestrului Macrea și ai Silviei Macrea au participat la festival, în semn de respect pentru marea familie a Junilor Sibiului. Ediţia 2018 a păstrat conceptul, iar maestrul Nicolae Botgros și Orchestra „Lăutarii” au deschis festivalul, în virtutea prieteniei care leagă cele două familii de artiști și a celor 40 de ani pe care maestrul Nicolae Botgros îi sărbătorește în fruntea orchestrei din Chișinău.
Aura sărbătorii au completat-o ansamblurile profesioniste „Mureșul”, „Banatul” și „Doina Gorjului” și Ansamblul Național „Kolo” al Republicii Serbia. Împreună au reușit să poarte publicul prin toate regiunile țării, prin comunități de români de peste granițe și să contureze, prin obiceiuri, cântece, dansuri și costume populare, bogata moștenire culturală a românilor și a României Centenare.
La final de festival
Succesul Festivalului „Ioan Macrea” și statutul câștigat în cei 20 de ani de existență au fost confirmate de oficialitățile prezente, precum și de directorii ansamblurilor invitate.
Alexandru Pugna, ministru secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, a conferit Diplomă de Excelență managerului Silvia Macrea și Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, în semn de recunoaștere a aportului la promovarea dansurilor populare românești în lume. De asemenea, doamna Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, a decernat o Diplomă de Excelență doamnei Silvia Macrea, pentru tenacitatea și dăruirea cu care organizează Festivalul „Ioan Macrea”, transformându-l într-o manifestare etalon pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale și într-un brand al județului Sibiu. Valentin Ivan, președintele Asociației Comunelor din România – Filiala Sibiu a conferit, de asemenea, o distincție Silviei Macrea, ca recunoaștere a modulului extraordinar în care sunt promovate valorile satului românesc viu, prin spectacolele inspiraților Juni.
„Ediţia aniversară cu numărul 20 a Festivalului Național de Folclor „Ioan Macrea” a fost una încărcată de emoţie şi de frumos, o ediţie în care sute de artiști și-au dat mâna pentru a cinsti memoria tatălui meu şi pentru a demonstra că suntem, la rândul nostru, demni de moştenirea noastră culturală. Le mulțumesc artiștilor mei de excepție, dansatori profesioniști de la Junii Sibiului și muzicieni din orchestra Cindrelul şi maestrului coregraf Theodor Vasilescu, un profesionist de mare valoare, pe care avem norocul să-l avem alături de noi, la Sibiu. Le mulțumesc dansatorilor din pepiniera „Ceata Junilor”, mamei mele şi Veteranilor noștri dragi, celor care demonstrează că pasiunea pentru dans nu are vârstă. În aceeaşi măsură le mulţumesc copiilor de la Școala de Dans „Ioan Macrea” şi profesorilor coordonatori, pentru toată implicarea lor: Adriana Preda, Alesea Sas, Livia Tarcea, Adriana Ioniţă şi Adrian Dragomir. Sunt fericită şi totodată mândră că la noi la Sibiu se continuă tradiţia şcolii de dans popular, de la cei mai mici la cei mai mari dansatori.
Organizarea Festivalului „Ioan Macrea” a fost posibilă cu sprijinul pe care ni l-au acordat, cu generozitate, câteva instituții: Consiliul Județean Sibiu, instituția care patronează activitatea Centrului nostru și care ne susține în toate demersurile de promovare și conservare a culturii tradiționale; Primăria Municipiului Sibiu, partenerul Cercul Militar Sibiu, sponsorii Romgaz și Romtech, precum şi echipa TVR.
Cred că valoarea Festivalului este dată și de prețuirea cu care publicul nostru drag ne înconjoară. Le mulţumesc personal spectatorilor și telespectatorilor, ale căror aplauzele ne ajută să continuăm, indiferent câte obstacole întâmpinăm în cale”, declară Silvia Macrea, director festival şi manager CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu.
Mai mult decât un festival sau o… ediție aniversară… acest amplu eveniment este vibrația tradițiilor, este inima ce bate în lada de zestre a comorilor naționale. Trăind acest festival, ca June, ca artist, ca spectator, simți țara, simți neamul românesc, și înțelegi rostul și farmecul folclorului nostru înveșnicit…
Organizatori: Consiliul Judeţean Sibiu şi CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu
Evenimentele sunt finanţate de Consiliul Judeţean Sibiu.
„Acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu” www.sibiu.ro
Sponsori: Romgaz, Romtech
Coproducător al manifestării este Televiziunea Română, iar Cercul Militar Sibiu este partener.
foto: Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului; Silvia Macrea, Centrul Creației Juni Sibiului