FIII SATULUI, ACASA, la Gura Riului

Raiul Marginimii isi deschide larg portile… praznicul Sfintei Marii este si de aceasta data prilej ca fii satului Gura Riului sa revin acasa. Case si uliti pline, rugaciuni, catentec, joc si voie buna… brate deschise si bucate alese, flori si zambete si oameni cu inimile vibrand. Sarbatoarea fiilor satului da ghiers clipelor de neuitat…

Sâmbătă 15 august şi duminică 16 august Primăria din Gura Râului, Consiliul local, Şcoala “Aurei Decei”, cele două biserici din comună şi Centrul Cultural „Ioan Macrea” invită la noi în comună pe toţi cei care iubesc straiele şi tradiţiile româneşti.

Astfel, sâmbătă, de la ora 9.00, sărbătoarea începe cu Sfânta liturghie în Biserica Sf. Arhanghel Mihail şi Gavril, iar la ieşirea din biserică cu mic cu mare, cu totii se vor bucura de Jocul Junilor, în Târg.

De la ora 12.00, la Centrul Cultural „Ioan Macrea” se va desfăşura Simpozionul „Gura Râului – trecut prezent şi viitor”. În cadrul simpozionului va avea loc lansarea cărţii „Viața ca o clipă. Repere autobiografice” a prof. univ. emerit dr. Iacob Cătoiu – al Academiei de Studii Economice din București, fiu al satului ce a purtat spiritul acestei comunităţi în multe locuri din lume şi pe care îl descrie minunat în paginile cărţii dumnealui.

Începând cu orele 17.00, în curtea Şcolii vechi (Centrul Cultural Ioan Macrea), vom sărbători bucuria revederii. Spectacolul va cuprinde reprezentaţii de dans ale ansamblului folcloric ”Bujorul de Munte” din Gura Râului şi ale Cetei Junilor, ambele coordonate de Silvia Macrea. Vom participa la recitaluri ale corului „Concertino” – coordonat de prof. Ioan Motronea, ale echipei Fluieraşii – coordonată de prof. Alexandru Tărtăreanu si ale grupului coral „Floare de bujor” – coordonat de prof. Dumitru Cîmpean. Apoi, elevii Şcolii “Aurel Decei” ne-au pregătit o minunată „Şezătoare”, sub bagheta doamnelor profesoare Ileana Jinaru, Chivuţa Cîmpean şi Elena George.

Soliştii Camelia Cosma Stoiţă, Maria Lepindea, Ilie Medrea, Traian Jurchiţă şi Angela Stoian ne vor bucura inimile cu melodii alese din folclorul locului. Seara se va încheia cu un minunat recital al rapsodului Sergiu Cipariu.

Duminică, credincioşii se vor aduna din nou la ora 9.00 la Sfânta liturghie.

De la ora 11.30 va avea loc un concert susţinut de corul Bisericii Sf. Arhanghel Mihail şi Gavril, dirijat de Prof. Angela Stoian, apoi cu toţii vor participa la celebrul Joc indatinat în Pavilon, la ora 12.00.

La ora 17.00 satenii si oaspetii se vor întâlni în Poieniţa Maialului unde petrecerea se-ncinge cu oaspeţi, amintiri, planuri si sperante…

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: