File de istorie… IMPIETRITE. LA CISNADIE

„Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții.”      — Nicolae Iorga

 

Historia poate fi considerata hrana pentru prezent. Si ca este asa ne convinge si lectia oferita de prof Claudiu alexandru Ciuca, despre trecutul Cisnadiei si monumentele acesteia:

“În Primul Război Mondial, din Cisnădie au plecat pe front 300 de bărbați, din care 66 nu s-au mai întors… Pentru soldații căzuți în zona de război Cisnădie în toamna anului 1916, a fost construit în cimitirul evanghelic „Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial”, început la 1917 şi inaugurat în iunie 1918. Monumentul este susținut de patru piloni, iar pe un dom de marmură aflat pe un podium circular din trei trepte sunt gravate numele cisnădienilor căzuți în război. Pe terasa inferioară odihnesc 139 de soldați români iar pe cea superioară au fost înmormântați 61de soldați germani și 7 maghiari

în anul 1926 este adăugată o cruce memorială realizată din marmură și piatră prelucrată. Ea are o înălțime de 1,60 m, la care se adaugă înălțimea soclului de 0,55 m și era împrejmuită cu un gard din beton. Pe ea se află un înscris comemorativ: „Nu dorim să ne plângeți ci ca să ne imitați şi vitejia Română tot mai sus să înălțați; Noi 139 eroi căzuți în războiul din 1916. Pentru Neam“. Donatorul monumentului a fost A. Dumitrescu, fost șef al gării Cisnădie în anul 1926.

In 1942 Germania a ordonat dizolvarea tuturor cimitirelor militare germane din zonă și stabilirea unuia memorial central în bazilica cetate din Cisnădioara respectiv interiorul Bisericii Sfântul Mihail. Ca urmare, osemintele din vechile cimitire militare Tălmaci, Cisnădie, Guşteriţa și de la Sibiu (Cristian Alley) au fost exhumate şi mutate în Bazilica Cetate din Cisnădioara împreună cu plăcile funerare ale ofițerilor, soldaților germani și austro-ungari căzuți în 1916”.

 

 

Sursa foto:Ciuca Claudiu Alexandru 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: