Firu’ gros, de nu-i tors, mere să fie cojoc la o casă, la un bloc: Lâna de oaie folosită în domeniul CONSTRUCȚIILOR, proiect prezentat la Consiliul Județean Sibiu

images_foto_112018_OAIA

Consiliul Județean Sibiu a găzduit joi, 15 noiembrie, o interesantă dezbatere regională despre aplicabilitatea produselor eco-inovative pe bază de lână de oaie în domeniul construcțiilor, dezbatere la care au participat vicepreședinta Christine Manta-Klemens și administratorul public al județului, Sebastian Dotcoș.

 

Evenimentul a fost organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanimsm și Dezvoltare Teritorială Duabilă URBAN INCERC București, în calitate de coordonator al proiectului “Cercetări privind dezvoltarea capacităţii de transfer şi comercializare a rezultatelor din cercetare privind valorificarea integrată a resursei naturale de lână. Strategie privind aplicabilitatea produselor eco-inovative pe bază de lână de oaie în domeniul construcţiilor”, finanțat de Ministerul Cercetării și Inovării, prin Planul Sectorial de Cercetare-Dezvotare.

Scopul dezbaterii a fost acela de a detalia acest proiect-pilot, bazat pe cercetare, în vederea dezvoltării unui nou model de business. Tema prezentată a adus o nouă abordare a materiei prime folosite în anii de experienţă – legendara lână naturală.

Secole la rând, acest tip de materie primă a rămas la un stadiu incipient de prelucrare, ca meşteşug deprins din generaţie în generaţie, dând viață cojoacelor, covoarelor și obiectelor tradiționale. 
Rezultatele acestui studiu, efectuat în parteneriat cu încă 6 institute de cercetare şi inovare din România, revoluţionează acum modalităţile de prelucrare şi valorificare a lânii, poziţionând-o ca materie primă modernă, necesară dezvoltatorilor din domeniul… construcţiilor. Calităţile termoizolatoare şi fonoizolatoare, prea puţin cunoscute, ale acestui material textil natural oferă o nouă direcţie strategică de dezvoltare sustenabilă a sectorului textile, cu beneficii majore din punct de vedere social şi de mediu.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: