FOTOGRAFIILE CARE NE TRAG DE URECHI… MĂCAR ELE S-O FACĂ! PARAGINA DE LA PELIȘOR

 

Avem comori, avem… valoare, dar noi știm, oare?! Suntem conștienți?! Nu-i păcat să vezi cum timpul însuși, braț la braț cu nepăsarea noastră DE FIER, distrug și lasă în urmă ruine, praf și… pânze de păianjen peste ființa națională? Nu-i păcat? Nu ne doare?!

Vă arătăm azi câteva imagini care să vă pună pe gânduri. Pelișor. O biserică și mărturii peste acre parcă a căzut cortina timpului și, odată cu ea, au prins rădăcini buruienile, asemenea indiferenței și uitării.

PELIȘORUL, prin obiectivul lui Louis Guermond: UN SEMNAL DE ALARMĂ!

***Pelișor, mai demult Măgărei, Măgărău, Măgria (în dialectul săsesc Muegeroi, Mogerâ, în germană Magarey, Magaren, Magerau, în maghiară Magaré), este un sat în comuna Bârghiș din județul Sibiu. Localitatea a fost atestată documentarla 1357. Se află în partea de est a județului, în Podișul Târnavelor.

Ar trebui să știți că orga din biserica săsească fost construită în 1796 de constructorul de orgi Johannes Prause. În timp, orga a fost reparată și modificată de mai multe ori. În 1833, frații Maetz i-au adăugat un pedalier cu două registre. În 1859 Joh. Wilhelm Maetz i-a adăugat claviatura independentă. În 1866 a fost restaurată de Eugen Pálfy și aurită de F. Pöckhatz. În 1995, orga a fost demontată din biserica satului și a fost adusă la Biserica Evanghelică C.A. București, ocazie cu care a fost din nou restaurată și mărită de Hermann Binder.

Cei care își mai amintesc de acest sătuc vorbesc despre  „Pelișorul pitoresc, tăcut și modest din județul Sibiu. Între timp, lumea s-a schimbat și aici la față, în sat mai trăiește doar un sas, iar biserica și casele cândva frumos rânduite se topesc în uitare” (povestisasesti.com )

***Biserica

Biserica a fost construită în secolul al XV-lea ca o biserică hală fără turn. Corul este boltit si prezintă nervuri din piatră încrucișate care sunt sprijinite în console. Intrarea în biserică se face prin intermediul a două portaluri, unul sudic și unul vestic, portaluri ornamentate în stil gotic. O dată cu modificările structurale din secolul al XVIII-lea se înlocuiește bolta corului cu una simplistă din cărămidă. Tot acum turnul de poartă al fortificației capătă destinația de clopotniță, el este cel mai înalt dintre toate și are cinci nivele. Acest turn a fost ridicat cel mai probabil în primul deceniu al secolului al XVI-lea și el adăpostește un clopot, cel mic, datat în anul 1512. 

 

***Fortificația

Fortificația a fost ridicată la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea. Aceasta afișează o incintă poligonală, simplă, care avea la colțuri patru turnuri și o mulțime de contraforturi de susținere a zidurilor. Turnul de poartă ce se află în partea de sud – est avea prevăzută o poartă masivă și o hersă, primul nivel al turnului având destinația de locuință. Pe partea estică se poate vedea un turn mic care avea rolul de apărare al accesului pietonal spre biserică. În partea sud – vestică și nord- vestică zidurile erau flancate de două turnuri masive. Pe partea cea mai expusă spre panta dealului, în direcția vestică, s-a ridicat în secolul al XVII-lea un zid ce avea un rând de guri de smoală și două rânduri de guri de tragere. În fața acestui zid prin care fortificația a fost practic dublată, s-a săpat un șanț de apărare. Zidurile celei de a doua curtine au o înățime de circa 10 metri și prezintă drum de strajă și intercalat ambrazuri și mușarabii.

Turnul nord – vestic avea inițial acoperișul în pupitru, astăzi acesta este complet distrus. Cel mai mic dintre turnuri este cel estic, cel apropiat de axa bisericii. 

 

 

 

sursa foto: Louis Guermond

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: