Luni sună clopoțelulunui nou an școlar. Din păcate, din nou sub semnul… pandemiei. Dar nu numai!!! Există, însă ,speranță, dorință, încredere într-un MÂINE mai bun, mai altfel spre binele generaiilor de acum și nu numai. Iată, însă, ce transmite inspectorul Școlar General al județului Sibiu:
„Suntem la început de nou an școlar! Un an școlar marcat de nou, de provocare și mult dinamism. Începerea școlii sub auspiciile perioadei de alertă datorată situației pandemice actuale este într-adevăr o provocareÎ, cu multă responsabilitate pentru elevi și cadre didactice, cu rolul de a crea ambientul educațional cât mai securizant pentru a educa tinerii noștri. Am resimțit împreună sentimente diverse, în perioada premergătoare debutului anului școlar, bazate pe informații uneori contradictorii ale specialiștilor în educație şi sănătate, ale mass-mediei, ale societății. Această pandemie a zguduit statu-quoul nostru, al tuturor și a dezvăluit probleme ale sistemului de învățământ legate de infrastructura școlilor, de lipsa tehnologiei performante necesare procesului de predare online, de grupurile vulnerabile, fără acces la tehnologie proprie etc. Am conștientizat la finele anului școlar trecut care sunt nevoile şi cum trebuie să ne organizăm pentru a fi mai eficienți. Am analizat împreună cu toți factorii implicați în bunul mers al procesului instructiv educativ, strategii pentru de a crea un flux continuu al activităților școlare, pentru a îmbina cât mai eficient învățământul față în față cu învățământul online şi pentru a ne adapta vremurilor pe care le traversăm.
Lăsăm teama deoparte! Procesul de învățare continuă! Sunt convinsă că putem da dovadă de înțelepciune, unitate, maturitate, înțelegere și empatie în această perioadă atipică. Este extrem de important să informăm, sensibilizăm și conștientizăm copiii de ce este important să respecte măsurile igienico-sanitare, de distanțare; să eliminăm teama, frustrarea și gândirea negativă, comunicând real, constant pentru cultivarea stării de bine şi de încredere. Cu toții avem temeri, dar ÎMPREUNĂ putem face eforturi de a le depăși, rămânând optimiști și responsabili! Deopotrivă, noi toți!
Putem cultiva TOLERANȚA, ACCEPTAREA și EGALITATEA! Putem folosi acum experiența anului trecut ca pe o resursă reală în a găsi soluții rapide, viabile atunci când provocările vieții ne vor cere să ne repliem, reorganizăm.
Putem acum cultiva toleranța ca pe o acceptare a diferențelor și diversității. Putem accepta acum știind că doar așa putem produce transformarea. Putem considera egalitatea între noi ca formă a de construire a relațiilor ecologice în care fiecare să putem simți că suntem unici, diferiți și liberi.
Le doresc elevilor să aibă un an școlar plin de experiențe de învățare valoroase, să fie creativi și să se bucure din plin de întâlnirea cu colegii (așa cum este ea posibilă acum).
Părinților le mulțumesc pentru toată susținerea și încrederea și vreau să le amintesc încă o dată, că au un rol foarte important în procesul de dezvoltare și formare al propriilor copii .
Cadrelor didactice le urez putere de muncă, să fie încrezători în expertiza lor profesională pentru a folosi toate mijloacele și metodele de lucru cu impact pozitiv în activitatea cu copiii, înțelegând totodată strânsa legătură și importanța majoră pe care o au în formarea și dezvoltarea armonioasă a acestora.
Cu aceste gânduri și convinsă că veți alege ce este mai bine pentru voi toți, cu dorința sufletească de a fi mai bine pentru noi toți, vă doresc un an școlar plin de satisfacții, reușite și multă sănătate!”
Inspector Școlar General,
Prof. Monica Adriana MUNTEANU