Parintii copiilor care merg la gradinitele sibiene au gasit o metoda prin care sa se asigura ca nu vor pati nimic copiii lor. Chiar daca posturile sunt blocate, ei au incheiat contracte, separat, cu firme cu curatenie, astfel incat salile de grupa sa fie igienizare. In alte gradinite, pentru ca nu avea cine sa gateasca pentru copii, postul fiind blocat, tot parintii platesc lunar un bucatar.
In judetul Sibiu, aproximativ 300 de posturi pentru personalul didactic auxiliar si nedidactic sunt blocate. Pentru a scapa de teama de a nu-si lua copilul bolnav de la gradinita, parintii au inceput sa plateasca, din bani proprii, oameni care sa curete salile de grupa si care sa le gateasca celor mici. Astfel ca, mai multe posturi au fost externalizate si plata lor, suportata de parinti.
"Au externalizat serviciul si, cu colaborarea parintilor care fac eforturi materiale si sunt alaturi de noi, platesc ei bucatar, bucatar autorizat…vorbesc de bucatarul pe care trebuie sa-l angajez eu. Spre exemplu, la Gradinita 38 din Sibiu sunt 5 posturi libere de îngrijitori din sase…Asta insesamna ca parintii platesc pe altcineca care face curat, alaturi de educatoare", a declarat inspectorul scolar general, Stefan Firu.
Astfel, lipsa a jumatate din posturi este doar pe hartie, parintii fiind cei care platesc oamenii care ar trebui sa ocupe posturile blocate.
"Posturile sunt libere in sensul ca nu sunt bugetate de la stat, dar ele exista din plata parintilor, prin contributia parintilor. Deci, ele sunt acoperite, dar prin contributia benevola, finnaciara a parintilor si, probabil, ca nu suficient", a mai completat Firu.
In Sibiu, sunt 250 de posturi nedidactice blocate de Guvern in cele 28 de gradinite din Sibiu. Jumatate din acestea sunt suplinite prin contracte de externalizare si platite de parinti.