Doua companii ale grupului RCS & RDS au in prezent in desfasurare proiecte de dezvoltare a unor retele de distributie a energiei electrice, a caror implementare va duce la reduceri de preturi substantiale pentru consumatori. In luna septembrie 2015 au fost solicitate licentele necesare pentru doua proiecte pilot situate in municipiul Oradea si, respectiv, in vecinatatea municipiului Timisoara. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu permite insa prestarea acestui serviciu in lipsa aprobarii operatorilor de distributie care presteaza in prezent serviciul in fiecare zona. Companiile din grupul RCS & RDS au demarat procedurile pentru contestarea actelor ANRE care contravin legii si Constitutiei.
Intemeindu-se pe propriile ordine emise in anii 2014 si 2015, ANRE a conditionat eliberarea licentelor solicitate de catre companiile din grupul RCS & RDS de obtinerea acordului actualilor distribuitori din acele zone, care au incheiat contracte de concesiune a serviciului in legatura cu retelele construite de stat. Nici la momentul incheierii contractelor de concesiune, nici pana in prezent NU a existat un monopol legal asupra serviciului de distributie a energiei electrice.
In anii 2014 si 2015 ANRE a extins insa exclusivitatea dincolo de limitele retelei detinute de concesionar, la un intreg teritoriu. Autoritatea a exclus astfel concurenta de pe aceasta piata, ingradind posibilitatea altor agenti economici de a presta serviciul de distributie de energie electrica prin intermediul unor retele finantate din fonduri proprii. Companiile RCS & RDS au formulat o plangere administrativa prin care au cerut ANRE sa isi revoce actele contrare legii si Constitutiei, insa ANRE a refuzat fara a da motive.
Grupul RCS & RDS este increzator in succesul proiectului, intrucat:
• Constitutia garanteaza liberul acces la o activitate economica si economia de piata.
• Legea energiei electrice prevede ca distributia de energie electrica se face pe baza de licente, nu reglementeaza vreo exclusivitate in prestarea acestui serviciu si nici nu stabileste vreo asemenea atributie pentru ANRE.
• Legea concurentei interzice actiunile autoritatilor publice prin care se denatureaza concurenta.
Concurenta s-a dovedit a fi principalul factor de evolutie, de crestere a calitatii, de asigurare in piata a preturilor corelate cu puterea de cumparare in cazul serviciilor de utilitate, asa cum sunt si telecomunicatiile. In domeniul telecomunicatiilor, competitia a reusit sa plaseze Romania intre primele locuri la nivel global, in lumea digitala.
Numai o competitie reala si pe piata de distributie poate sa aduca beneficii atat directe, cat si indirecte consumatorilor, transformand serviciul de distributie a energiei electrice intr-un serviciu de calitate, competitiv, bazat pe retele noi si in continua modernizare. De aceea, acest proiect al grupului RCS & RDS reprezinta un pas important pentru societatea romaneasca.
Anticipam ca, in masura in care barierele create de catre ANRE sunt ridicate, reducerile de pret pentru consumatori vor fi substantiale, intrucat vom oferi un tarif de distributie prin intermediul retelelor noastre de 120 RON/MWh fata de tarifele de 159,49 pana la 188,2 RON/MWh percepute de distribuitorii concesionari.
In actualul context energetic regional si global, se impune stimularea sau macar neimpiedicarea dezvoltarii de retele noi, performante din punct de vedere tehnic, capabile sa sustina inclusiv noi aplicatii de consum.
Noile tehnologii permit productia tot mai facila de energie electrica din resurse regenerabile, iar pe fondul epuizarii zacamintelor de hidrocarburi si al necesitatii protejarii mediului inconjurator trebuie incurajata atat construirea unor noi retele de distributie mai eficiente, cat si concurenta in domeniul distributiei energiei electrice pentru a garanta cetatenilor un nivel de trai decent si costuri adaptate puterii de cumparare din Romania.
Un mediu inchis evolutiei, ce corespunde unei ideologii pe care Romania a lasat-o in urma in anul 1990, neprielnic investitiilor, noilor idei si noilor tehnologii si, in general, concurentei, nu va putea contribui la cresterea bunastarii populatiei si la asigurarea securitatii energetice a Romaniei, ci va conduce la perpetuarea si adancirea neajunsurilor actuale din sistemul energetic.
De prestarea serviciului de distributie in conditii de concurenta directa, iar nu de impartire a pietei si de impiedicare discretionara a concurentilor, va beneficia deopotriva atat publicului larg cat si mediului de afaceri:
• Va fi stimulata competitia bazata pe performanta economica si tehnologica, care se va reflecta in preturi mai mici si servicii mai bune pentru consumatori;
• Vor fi incurajate investitiile private si vor aparea premisele reale pentru construirea de retele noi si pentru modernizarea retelelor existente;
• Va fi creata o alternativa reala pentru distributia energiei electrice, ceea ce va conduce in mod implicit la cresterea securitatii energetice, in special datorita posibilitatii alimentarii duale, prin retele diferite;
• Distribuitorii vor avea un interes real de a alege solutii cat mai eficiente si moderne de conectare, reducandu-se barierele tehnice si financiare de conectare la retea.
Grupul RCS & RDS isi va continua demersul legal in vederea obtinerii licentelor pentru prestarea serviciului de distributie a energiei electrice, demers de care vor beneficia in principal consumatorii romani.