Sunt sate și sate. Sate moarte, unde oameni stau la poartă, la vorbă, sprjinindu-se-n lopata care și-a uitat rostul în țărâna împrăștiaă ac gunoiul printre porțile uriașe făurite înaidin din fier forjat și… kitsch, și sate care sunt vii și luminate de oameni-străjeri ai tradițiilor, care nu uită moștenirea din bătrâni și care, cu orice chip, efort și gând cu rod bun, țin vie cultura, cartea, trăirile… Așa-i la Roșia, undeva în județul Sibiu, în inima țării, și acolo viețuiește, creează și bucură un OM DE CULTURĂ care a impresionat o lume cu scrierile, viața și atitudinea sa.
Preotul şi scriitorul Eginald Schlattner este autorul romanelor Cocoşul decapitat, Mănuşile roşii, Pianul în ceață. Să-l cunoaştem la el acasă şi la el în biserică, o biserică monument istoric. Acolo unde slujește, simte, scrie și trăiește intens viața micului sat.
Vă invităm să participați miercuri, în data de 4 octombrie 2017, începând cu orele 16, la întâlnirea cu preotul și scriitorul Eginald Schlattner la casa parohială și la Biserica din Roșia.
***Considerat de foarte mulți specialiști drept cel mai mare romancier contemporan de limbă germană, Eginald Schlattner trăiește… nu departe de Sibiu, la Roșia, unde este și preot evanghelic. Cărțile lui, precum Cocoșul decapitat, Mănușile roșii, Pianul în ceață, au fost ecranizate cu mare succes și au fost traduse în peste 20 de limbi. Părintele Schlattner a fost invitat și a participat la sute de conferințe, din Parlamentul European până în Brazilia sau Japonia, iar casa sa de la Roșia a devenit destinație favorită pentru mii de turiști sau oficialități, el punând, astfel, Roșia pe harta destinațiilor de turism cultural. Poate ultima mare personalitate a culturii germane din România, părintele are o poveste de viață fascinantă, care, pe alocuri, a fost și sursa de inspirație pentru romanele sale. Conform proverbului care spune că nimeni nu este profet la el acasă, părintele-scriitor Schlattner este mult mai mult cunoscut în Europa sau în lume decât în România sau la Sibiu. Opera și viața sa au făcut deja obiectul unor teze de doctorat, una dintre ele chiar în… îndepartata Japonie, la Osaka.
La invitația de a fi oaspete la CCD Sibiu, părintele a răspuns cu o contraofertă de nerefuzat, să-l cunoaștem la el acasă și la el în biserică, o biserică monument istoric în care, adesea, în ultimii 27 de ani, a săvârșit slujba, duminică de duminică, desi era singur. Un ultim mohican care ne așteaptă, un german mai român decât românii și mai îndrăgostit de România decât vom putea fi mulți dintre noi vreodată.
Vă invităm să participați miercuri, în data de 4 octombrie 2017, începând cu ora 16, la întâlnirea cu preotul și scriitorul Eginald Schlattner la casa parohială și la Biserica din Roșia. (Alexandru Dumbravă )
*Eveniment organizat de CCD Sibiu.
foto: Alexandru Dumbrava.