Motto: “Trei paşi la stânga linişor/ Şi alţi trei paşi la dreapta lor:/ Se prind de mâini şi se desprind/ Se-adună-n cerc şi iar se-ntind/ Şi bat pământul tropotind/ În tact uşor”…
Hora-i sfântă, hora imaginează soarele, rotundul vieții, pământul cu roadele și… sufletele mari ale țăranilor…
Și așa a fost și duminica, la Sebeșu de Jos, unde s-a pogărât sărbătoarea cu Hora de la Rusca…
Tradiție, joc, bucurie… cum știu mai bine oamenii locului să împlinească datul străbun. Pentru că așa au pomenit, pentru că hora asta de poveste face parte, Doamne-ajută, din viața lor, a bunilor lor și… a copiilor lor. În veac.
12 iuie 2022: Hora de la Rusca- legendarul ritual al Rusaliilor la Sebeșu de Jos, și-a spus încă o data povestea, chemând satul cu toate ale sale și oapseții și… întreg tărâmul, la sărbătoare!
Minunat, plin, autentic!
Așa cum susțin folcloriștii, hora este elementul de legatura între cultul zeiței-mama, existent în societatile matriarhale de la acea vreme si cultul solar reprezentat prin forme circulare, hora fiind ea însăși un cerc viu.
Autorul horei nu este cunoscut, dansul fiind transmis din generaţie în genraţie.
Uneori sunt menţionate de cronicari. Cultura populară românească, prin forma și funcția ei specifică, oferă posibilitatea de a observa geneza și evoluția valorilor spirituale, locul și rolul lor în universul existențial colectiv.
Sursa foto: Sebeșu de Jos – satul meu natal/Facebook