IA de Sibiu, la Viena!

 

Sibiu, Oltenia, Banat, dulcea Bucovina si Basarabia incap, cu toate, si cu semne, ace, ate, modele intr-o expozitie la Viena. Simplu si elegant, prin Iile stravechi si-atat de pitoresti, incat prin maiestria celor ce le-au dat viata spun povestea unui neam intreg. Chiar si acolo, prin tari staine! Intr-o ingenioasa expozitie care aduce in fata iubitorilor de frumos is traditii nu doar ii, dar si QR coduri, graphic design, imprimare digitala, tricouri si…semen cusute.

 Mesajul e far’ de mister: noi iubim IA mult de tot.

MariA sa ni-i inima, stiandard, istorIE, bucurIE… in ea ni-i ACASA, povestae si lumea: IA. Care intrece vremurile si cantecul, IA, care ne da cumintenie si lumina, IA cu care mergem dinaintea Domnului si a lumii, IA, care ni-i odrasla si opera de arta, IA… dorul nostru tot.

Ingenioasa initiativa apartine Ioanei Corduneanu si comunitatii ‎”SEMNE CUSUTE in actiune”.

Altfel spus, cum cucereste Romania… Viena!

 

Totodata, gestul Ioanei Corduneanu se adauga efortului de a trage un semnal in ceea ce priveste implinirea visului ca IA sa devina patrimoniu recunoscut de UNESCO:

IA ar putea fi prima haina din lume – inclusa in UNESCO !

Este haina sufletului nostru, camasa de sarbatoare a romancelor din toate timpurile, capodopera lor colectiva.

Ele au scris cu acul pe panza, brodand povesti in coduri, semne universale mai vechi decat literele si culori cu mesaj. Nimic nu a fost lasat la voia intamplarii, fara un rost: tabloul iei ilustreaza viziunea femeilor asupra lumii si defineste rolul lor in ea.

In ordine fireasca, cerurile se aseaza pe umeri, in altite, ca niste epoleti incarcati de stele, sori, vartelnite sau pasari. Mai jos, in incret, pamantul roditor pulseaza de viata si de energie in forma de romburi si spirale. De-acolo izvorasc si raurii, curgand la vale pe maneci, drept sau costisat.

Asta dorim noi sa fie cunoscut, recunoscut, protejat si inclus in Patrimoniul Imaterial UNESCO: stiinta de a concepe o ie si maiestria de a o realiza. Ele s-au transmis pana la noi din mama in fiica; sunt vii si sunt pe maini bune.

 

 

 

 

sursa foto: IA SIBIU

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: