„Ia vâscu’, ia lingura de lemn!”

 

„Ia vâscu’, să hie de noroc!”, „Ia lingura, neam, să hie belşug!”… şi-atâtea linguri vâsc umpleau cu vânzători şi – unii mai ambulanţi ca alţii oraşul, că noroc să tot fie în anul ce vine! C-aşa-i vorba din bătrâni.  Dar şi… usturoiul sau peştele… nu lipsesc!…

Se spune că-i bine să ai lingură nouă de lemn de Anul Nou, să-ţi iasă mâncarea gustoasă ca la bunica, şi să-ţi fie belşug în casă.   Cât despre peşte… e bine să mănânci în noaptea dintre ani, să fii înţelept ca dânsul şi să înfrunţi apele vieţii… Cât despre usturoi şi vâsc… aduc noroc şi alungă duhurile rele.

Leac de vâsc…

Mituri mai vechi spun că ramura de vâsc (creanga de aur) este un simbol universal al regenerării şi nemuririi, asociată cu forţa, înţelepciunea şi cunoaşterea, virtuţi care o apropie din punct de vedere simbolic de Sfinxul egiptean. Legenda spune că la o mie de ani, vâscul face o creanga de aur, iar cine are norocul să o găsească, capătă puteri miraculoase şi devine nemuritor.

Aşa cum susţin folcloriştii, în concepţia unor credinţe străvechi, creanga de vâsc ar deschide Infernul, (fiind, de fapt, o plantă parazit!) cu puteri magice; se pune că îndepărtează demonii şi conferă nemurire, pentru că nu este atacată de foc. Folosita de Enea şi Orfeu în călătoriile lor subpământene, creanga de aur este simbolul luminii care permite explorarea Infernului fără pierderea sufletului.

Demn de remarcat, în medicina tradiţională, vâscul este o plantă semi-parazita, ce se dezvolta pe ramurile unor pomi fructiferi sau a unor arbori. Sunt cunoscute efectele benefice ale vâscului în diferite afecţiuni, în special planta care se recoltează de pe măr, prun sau păr. În schimb, cel adunat din păduri, de pe stejar, de pe conifer sau chiar tei este toxic! Extractul de rămurele şi frunze de vâsc este un excepţional vaso-dilatator coronarian, folosit foarte mult în vindecarea tumorilor intra-craniene. De asemenea, se cunosc efectele benefice ale ceaiului si sucului de vâsc care sunt folosite în tămăduirea bolilor de inimă.

 

 

surse foto: www.acasa.rowww.obiectetraditionale.ro

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: