IAR si IAR! Sibiul respiră teatru. Anul acesta, editie aniversara! Gyuri Pascu ne face onoarea…

Ediția aniversară a festivalului “25 de ore de teatru non-stop” are loc la Sibiu în 25-26 aprilie. Manifestarea este organizata de o structură independentă, Asociația Culturală BIS.

Festivalul a pornit în anul 2011 ca un omagiu adus Zilei Mondiale a Teatrului. Ideea de teatru… non-stop (spectacolele și evenimentele se succed fără încetare timp de mai bine 25 de ore; la miezul nopții, la 5 dimineața,în toiul zilei) a constituit încă de la prima ediție o atractie pentru publicul din Sibiu (cunoscut ca un mare iubitor al artei Thaliei) și din țară.

Festivalul se adresează cu precădere teatrelor independente (nu este competitiv, cu jurii sau premii). Acțiunea se vrea un liant între artiștii tineri din țară și nume consacrate ale scenei.

Ediția din acest an, ediția aniversară, este, dupa cum anunta organizatorii, cea mai complexă de până acum, însumând nu mai putinde… 29 de spectacole și evenimente în 17 locații din oraș.

Companii din București, Cluj, Timișoara, Craiova, Sibiu vor performa cu acest prilej, printer invitatii de onoare numarandu-se Ioan Gyuri Pascu si Ada Milea.

La randul lor, conferințele vor aduce în fața spectatorilor personalități de marcă precum: Constantin Chiriac, Coca Bloos, Dan Vasiliu, Părintele Constantin Necula.

Deschiderea va avea loc la Sala Thalia, sâmbătă 25 aprilie la ora 19.00. Cap de afiș va fi Ioan Gyuri Pascu. Alături de el pe scenă vor păși actori, dansatori și muzicieni tineri, cu momente de virtuozitate: Adrian Strâmtu, George Constantinescu, Claudiu Fălămaș, Flora Pop.

La Gala de deschidere comedia de calitate se va îmbina cu performance-ul muzical. Se va dansa step, se va cânta live, se vor rosti pamflete, iar îndrăgitul artist Ioan Gyuri Pascu promite un show de 5 stele.

De-a lungul nopții orașul întreg se va transforma într-un carusel al emoției artistice – se vor suprapune spectacole de marcă ale momentului. Teatrul de Artă București va prezenta ultima sa producție, “Dureri fantomă” și Lightwave Theatre Company va prezenta la Teatrul Gong “Iubitafizica”, după un text de Iulian Tănase (autorul va fi prezent în sală).

Un eveniment inedit este montarea spectacolului “Casa din copac” (Auăleu Teatru Timișoara) în Casa Monument UNESCO de pe strada Turnului nr. 7, din Orașul de Jos. “Beat Bukowski”(un performance marca BIS) alături de “Monoloagele vecinului“ (cel mai jucat one man show din teatrul independent al ultimilor ani) vor întregi tabloul nocturn alături de multe alte spectacole.

La ora dimineții se va rosti poezie proaspătă, în Atrium Cafe, în Piața Mică a Sibiului, în prezența autorilor (Zona Nouă). La 10 dimineața, în Piața Mare va avea loc tradiționala înviorare în pijamale coordonată de actorul Florin Coșuleț.

Miezul zilei de duminică 26 aprilie transformă orașul într-un spațiul al conferințelor de calitate. La Librăria Humanitas profesorul Dan Vasiliu va vorbi despre funcțiile teatrului în societate, iar actrița Coca Bloos va fi părtașă la o întâlnire de suflet cu publicul sibian. La Librăria Habitus vor conferenția despre “Puterea cuvântului” două dintre cele mai marcante personalități ale Sibiului contemporan: actorul Constantin Chiriac și teologul Constantin Necula.

Pe scena Sălii Bibliotecii Astra (scena primului spectacol de limbă română din Transilvania) vor păși cei mai tineri actori invitați în festival, Compania Okaua din București, iar la ora 17.00, la Habitus, Iulia Colan (cea mai bună actriță la FNTI) ne propune un original și tulburător Charlie în spectacolul “Flori pentru Algernon”.

Actrița și scriitoarea Lorena Lupu va interpreta propriul text, iar gazda festivalului, Compania Teatrală BIS din Sibiu va pune în scenă spectacolul “Născut în ‘90”, o mostră de teatru social autobiografic, care are în distribuție numai actori născuți în anul 1990.

Închiderea va avea loc duminică, 26 aprilie 2015, la ora 21.00, la Oldies Pub, cu un concert Ada Milea. Alături de artistă, pe scenă vor fi Bobo Burlăcianu și actrița Anca Hanu.

Biletele au fost puse în vânzare la: Agenția Teatrală, Librăria Humanitas, Librăria Habitus.

Încă de la prima ediție sloganul festivalului este: RESPIRĂ TEATRU!

“25 de ore de teatru non-stop” este un eveniment inscris pe Agenda Culturală a orașului Sibiu, fiind realizat în parteneriat cu Primăria Sibiu și Consiliul Local Sibiu.

Partener de tradiție: MARQUARDT

Parteneri: Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu (ULBS), Departamentul de Artă Teatrală al ULBS, Consiliul Județean Sibiu, Librăria Humanitas, Teatrul Gong, Filarmonica Sibiu, Librăria Habitus.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: