Iepurasul de Pasti aduce daruri din… 1590. Nu va lipsi nici anul acesta!

Sarbatorea Pastelui este cea mai importantă sărbătoare religioasă a creştinilor de pretutindeni, care rememoreaza miracolul Învierii Domnului. Cu toate astea, de vreme indelungata, isi face loc aici un personaj pe cat de haios, pea tat îndrăgit: Vestitul Iepuras, aducatorul de drauri. Dar stiati ca drumul sau vine tocmai din tradiţiile păgâne? Cum a ajuns el un simbol al… sărbătorii creştine?

Ca simbol păgân,  iepurele s-a consacrat din vechime ca emblemă a fertilităţii, fiind mai apoi asociat de creştini cu apariţiile lui Iisus dupa Înviere. Prima menţionare a Iepuraşului ca simbol pascal apare în Germania, în 1590. potrivit cotidianul.ro,  in unele regiuni din această ţară se credea că Iepuraşul insusi aduce ouăle roşii în Joia Mare şi pe cele colorate altfel în noaptea dinaintea Paştelui.

 File de istorie

Demn de mentionat, in tradiţia păgână anglo-saxonă exista o zeiţă pe nume Eostre, cunoscută drept zeiţa primăverii. Simbolurile ei erau oul şi… iepurele. Există chiar si o legendă potrivit căreia zeiţa a găsit o pasăre rănită în timpul iernii, iar singura soluţie pentru a o salva a fost să o transforme în iepure. Deşi nu mai era pasăre, iepurele putea, totusi, să facă ouă.

Primăvara avea loc un festival dedicat zeiţei, care ţinea din martie până la sfârşitul lui aprilie. Când creştinismul a ajuns la anglo-saxoni, multe tradiţii din timpul festivalului lui Eostre au fost adaptate în ceremoniile în onoarea Învierii lui Iisus, întrucât aveau loc în acelaşi timp şi îi încurajau pe păgâni să se convertească. Drept rezultat, numele Paştelui în engleză, Easter, are ca origine onomastica Eostre.

Iepuraşii fac parte din poveste întrucât sunt simbolul lui Eostre, dar şi pentru că iepurii sunt puternic legaţi de lună în tradiţia păgână. Iepurele era şi un simbol al lunii, iar ciclurile lunii determină în ce zi sărbătorim Paştele în fiecare an.

În Germania, de exemplu, iepuraşii de Paşte erau albi şi se credea că dacă un copil este foarte cuminte, un iepuraş ii va aduce un coş plin de ouă colorate. Tot în Germania s-au născut şi primii iepuraşi de Paşte dulci, în secolul 19. Ei erau făcuţi din aluat de foi şi zahăr.

În zilele noastre, iepuraşul de Paşte există cam în toată lumea, existând doar mici diferenţe între tradiţii. Există însă câteva locuri unde iepurele este înlocuit de alte animale. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: