IIPEDIA: o enciclopedie a iei noastre ce-a de toate veacurile…

Ia, acel indefinit infinit al frumosului mioritic, acea capodoperă a măiestriei româncelor dintotdeauna, are acum o enciclopedie a sa. IIPEDIA! … Poate, cea mai frumoasă lecţie de artă şi istorie a României. Un proiect în parteneriat cu Semne Cusute. Modele de ii în detaliu. Mai mult chiar, toţi cei acre ţin a identitatea românească, al valorile autentice, pot să contribuie la acest album cu fotografii ale iilor vechi sau noi, indicând zona de provenienţă a iei, vârsta aproximativă a iei ş, dacă se poate, chiar numele celei care a cusut-o. Fotografiile trebuie făcute în ansamblu (faţă şi spate) şi în detaliu de cusături.

Modelele autentice vor fi arhivate într-o inedită dar necesară enciclopedie a iei româneşti realizată de Ioana Corduneanu. Pe blogul Semne Cusute, iniţiatoarea proiectului reconstituie digital modele de ii din toate zonele etnografice ale României. http://semne-cusute.blogspot.ro/ Adresa de email: enciclopediia@gmail.com

Etnologii considera astfel: „Costumul românesc este un monument în sensul propriu al cuvântului. El nu stă în căsuța sociologică sau etnografică a îmbrăcămintei, ci în linie cu piramidele egiptene, cu catedralele franceze și cu digurile Olandei.

El are acest drept pentru că este o probă adusă la maturitatea existenței unei civilizații închegate. El este una din mărturiile vizibile și tangibile ale civilizației satului de pe pământul nostru. Costumul românesc ne scoate din domeniul artei și ne duce în acela al istoriei. Pentru mine el nu se asociază cu hora satului, cu cimiliturile și cu poveștile populare ; el rimează cu perfecta și armonioasa așezare a comunității libere, care a știut să străbată toate intemperiile istoriei prin neântrecutul său sistem de autoghidare și adaptare.”

În prima imagine: detaliu de ie cusuta acum aprox. 200 de ani. Fotografie de la Ancuta Oprescu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: