IMPRESIONANT: Muzeul ASTRA în 2017: 577.067 vizitatori și beneficiari ai programelor culturale

images_foto_122017_577

Un muzeu de fapt, un complex muzeal. Un TEZAUR. Un un veritabil pol al culturii (cum recunoaște chiar directorul CNM ASTRA, Ciprian Ștefan)… nu doar din România, ci la nivel european și nu numai. De care sibienii și românii, în general, musai să fie mândri și pe care să-l poarte în inimă…

 

În perioada 1 ianuarie – 31 noiembrie 2017, Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, a înregistrat cifre uriașe: concret, 577.067 vizitatori/ beneficiari ai programelor culturale. Așa cum confirmă conducerea prestigiosei instituții, statisticile muzeului indică faptul că aproape 35% din total sunt turiști din străinătate. Cei mai mulți provin din Europa, dar se remarcă o creştere a celor veniți chiar și de peste ocean (SUA şi Canada), dra și din alte depărtate capete de lume, precum Australia şi Asia (Japonia şi China), dar şi din Ţările Arabe.

Avem o creştere de aproximativ 30% a numărului de turişti la Muzeul ASTRA. Ponderea cea mai mare o reprezintă cei din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului și din departamentul ASTRA Film, însă se simte o creștere importantă a vizitatorilor și în cadrul unităților din centrul istoric al Sibiului – Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder și Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus. Această creștere se datorează faptului că am crescut calitatea serviciilor culturale si am diversificat aceasta oferta, ofertă pe care am przentat-o constant în mass-media, dar și în cadrul târgurilor de turism. Mă refer aici la evenimentele interactive organizate special pentru public, iar ele au ca scop promovarea şi păstrarea identităţii româneşti în cea mai pură formă. Noi vom continua pe această linie și vom menține abordarea noastră constructivă, care fac din Muzeul ASTRA un veritabil pol al culturii din România”, declară cu… motivată mândrie și bucurie Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

 

Calitatea și oferta serviciilor culturale marca Muzeul ASTRA în 2017

demn de remarcat, în cursul anului 2017, au fost organizate peste 500 de ateliere și demonstrații interactive meșteșugărești și educaționale în Muzeul ASTRA. De asemenea, cu stradanie, har și înțelepciune, nu mai puțin 58 monumente etnografice au fost (re)amenajate în acest an și nu mai puțin de 26 de expoziţii temporare au fost organizate fie de Muzeul ASTRA, fie în parteneriat cu alte instituții. 

Totodată, emblematicul muzeu s-a preocupat îndeaproape de elementul culinar din România și astfel a organizat 25 de acțiuni unde turiștii au putut să guste preparate tradiționale din toate zonele etnografice ale țării. În Târgul de țară, dar și în poiana de lângă, au avut loc 60 de ateliere gastronomice care au reunit 82 de bucătari tradiționali. Astfel, a fost adusă în prim-plan savoarea preparatelor tradiționale românești, dar și a celor săsești, maghiare, rome sau lipovenești.

Un alt element ce trebuie luat în seamă este acela că Muzeul ASTRA a reușit în 2017 să obțină finanțări importante din partea Administrației Fondului Cultural Național pentru proiectul Olimpiada Meșteșuguri Artistice Tradiționale – faza județeană și faza națională.

 

Acțiuni marca Muzeul ASTRA în sprijinul patrimoniului cultural

În plan patrimonial, s-au efectuat următoarele acțiuni:

-completarea şi dezvoltarea colecţiilor muzeale – 187 de obiecte achiziţionate; 1 monument donaţie; 322 obiecte donate

-conservarea şi restaurarea patrimoniului – 19.541 intervenţii conservare obiecte; 210 intervenţii de conservare la monumente; 38 de intervenţii restaurări monumente; 20 de învelitori înlocuite; 6 monumente reconstruite; 1 monument demontat şi transferat; 1 monument relocat; 248 obiecte restaurate; 91 investigaţii biologice; 75 investigaţii chimice.

Reconstrucţii monumente: 7

 

Social Media

Muzeul ASTRA se bucură de un interes în creștere pe rețelele de socializare, unde publicul are acces zilnic la informațiile și noutățile pe care instituția le propune. De pildă, din 1 ianuarie 2017 până în prezent, pagina de facebook a Muzeului ASTRA a strâns un reach de aproximativ 350.000 de IPuri.

 

Toate aceste fapte minunate, strădanii și inspirația neosteniților muzeografi, cercetători și, de fapt, a tuturor angajaților, au făcut ca Muzeul ASTRA să depășească în 11 luni ale lui 2017 numărul total de vizitatori înregistrat pe tot parcursul anului trecut.

***Cifrele de vizitatori pe care Muzeul ASTRA le-a înregistrat în ultimii 3 ani sunt următoarele: 

482.606 – 2016

437.374 – 2015

364.848 – 2014

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: