In 2012, (intrarea in vigoare, in luna mai a anului trecut, a legislatiei privind ordinul de protectie) la nivelul judetului Sibiu au fost inregistrate 37 de cereri de emitere a ordinului de protectie, 36 dintre cazuri avand ca victime femei, doar un singur caz avand in vedere situatia unui barbat.
Instanţele judecătoreşti au soluţionat cu emiterea ordinului de protecţie pentru 22 dintre aceste cazuri.
Un ordin de protecţie ar trebui emis chiar în aceeaşi zi în care se depune cererea, însă la nivel naţional au fost emise şi la o distanţă de 118 zile.
La Sibiu, durata medie de soluţionarea acestor solicitări a fost de 13 zile, Judecătoria din Mediaş a dispus cel mai repede emiterea unui ordin de protecţie, în şase zile, iar la polul opus Avrigul a înregistrat şi 35 de zile de la data când a fost depusă cererea pană la emiterea ordinului de restricţie.
„Atunci când instanţele judecătoreşti aleg între un proces lung şi unul scurt în cazul ordinului de restricţie, balanţa înclină în favoarea libertăţii de mişcare şi dreptul la proprietate al agresorului, în contrabalanţă fiind riscul de vătămare corporală şi chiar moartea victimelor”, a declarat Camelia Proca, membru al Asociaţiei ALEG, partener în proiectul naţional care urmăreşte implementarea Ordinului de Protecţie de instanţele judecătoreşti.
Datele culese la nivel naţional, cu privire la implementarea Ordinului de Protecţie, arată că, din 176 de instanţe judecătoreşti din România, 123 au fost sesizate cu cereri pentru emiterea unui ordin de protecţie, înregistrându-se în total 1009 de cereri de emitere a ordinului de restricţie. Dintre acestea, 41,81 la sută au fost admise de instanţele judecătoreşti, 27,6 la sută au fost respinse, 10,3 la sută au fost apoi retrase de femei, 0,51 la sută au fost retrase de bărbaţi şi 19,77 la sută reprezintă cereri nesoluţionate.
Cifrele vorbesc de la sine despre creşterea alarmantă a cazurilor de violenţă în familie, în ciuda eforturilor autorităţilor.
Demn de amintit, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a organizat în Municipiul Sibiu, pe 29 noiembrie 2012, conferinţa regională destinată dezbaterii problematicii prevenirii şi combaterii violenţei în familie.
Conferinţa a fost organizată în cadrul proiectului ”Campanie de conştientizare şi sensibilizare a opiniei publice privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie”, finanţat prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare
Proiectul propunea modificarea atitudinii comunităţii faţă de violenţa în familie, determinarea creşterii gradului de implicare a acesteia precum şi sensibilizarea autorităţilor locale de a se implica în prevenirea şi combaterea fenomenului prin mobilizarea resurselor de care dispun.